nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sose pókerezzen mesterséges intelligencia ellen!

A Scientific American beszámolója szerint egy mesterséges intelligencia ijesztő pontossággal képes kiszámítani a szerencsejátékosok döntéseit.

nyest.hu | 2009. augusztus 26.
|  

A mesterséges intelligenciák kifejlesztésével a tudósok az emberi agy működését szeretnék leképezni és megérteni. Meg persze egy sok minden mást is. A mesterséges intelligenciák ma már számítógépes játékokon is versenyezhetnek egymással, segíthetik a beteg gyerekek fejlődését, de akár önálló érzelemkifejezésre és tanulásra is képesek.

Talán nem meglepő, hogy egy kínai tudós a kíváncsiságtól hajtva az emberi agy egy különleges használati területét: a szerencsejátékok világát vette górcső alá. A kaszinók csillogása, a tömérdek pénz, a hírességek, az izgalom és a kiszámíthatatlanság igen vonzó – nem csoda, ha oly sokan a rabjaivá is válnak.

A kínai kutató 675 online játék kimenetele és hat játékos teljesítménye alapján készítette el a mesterséges intelligencia kifejlesztéséhez szükséges adatbázist, amint az az általa közzétett tanulmányban is olvasható.

A kapott eredmény meglehetősen ijesztő: a játékosok stílusának, stratégiáinak és szokásainak – mindössze néhány parti póker lejátszása alapján történő – megfigyelésén alapuló rendszer képes volt arra, hogy háromtized dollárnyi pontossággal megmondja, mekkora tétek kerülnek az asztalra a játékok során, sőt, az összesített nyereség vagy veszteség összegét is hasonló pontossággal jósolta meg.

Ez persze a hozzáértők szerint ismét csak azt bizonyítja, hogy a póker korántsem szerencsejáték.

Információ
X