nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pedagógusetika
„Sose engedjük a nyugati értékeket népszerűsítő tankönyveket feltűnni osztálytermeinkben”

Nem kerülhet a hallgatók kezébe olyan tankönyv, amely befeketíti a pártvezetőket, vagy a szocializmust, a tanároknak tartaniuk kell magukat a „politikai, jogi és erkölcsi minimumhoz”.

MTI | 2015. február 1.
|  

Nem szeretne látni a nyugati értékeket népszerűsítő tankönyveket a kínai felsőoktatásban az oktatási tárca vezetője, egyben úgy véli, nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ideológiai nevelésre – számolt be a miniszternek egy szakmai fórumon elhangzott felszólásáról pénteken a kínai állami média.

„Sose engedjük a nyugati értékeket népszerűsítő tankönyveket feltűnni osztálytermeinkben” – hangoztatta szakmai közönsége, az oktatásügy helyi irányítói, valamint neves egyetemek vezetői előtt Jüan Kuj-zsen. Az intézmények vezetőinek külön is felhívta a figyelmét a közvetlenül a nyugati országokból származó könyvek, segédanyagok ellenőrzésére.

Kitért arra, nem kerülhet a hallgatók kezébe olyan tankönyv, amely befeketíti a pártvezetőket, vagy a szocializmust, az egyetemek tantermeiben az alkotmány és a törvények megsértése nem történhet meg. Az oktatók nem fejezhetik ki személyes haragjukat, vagy elégedetlenségüket, nem közvetíthetnek negatív üzeneteket hallgatóiknak – húzta alá Jüan. Mint mondta, a tanároknak tartaniuk kell magukat a „politikai, jogi és erkölcsi minimumhoz”.

Nemrégiben a felsőoktatási intézményekre vonatkozóan olyan rendelkezések láttak napvilágot, amelyek a marxizmus és a kínai szocializmus szélesebb körben történő oktatását szorgalmazták. A Csiusi nevű [sic] pártfolyóirat legutóbbi számában egy írás a „tudományos szabadság” miatt aggódott, miután a Peking Egyetem jogászprofesszora úgymond, nyilvános bírálatával megsértette a kínai jogrendszert és a nyugati ideológiát hirdette.

Az oktatási konferenciáról tudósító Hszinhua hírügynökség összeállításában utalt Ilham Tohti ujgur tanár nagy visszhangot kiváltott esetére. Tohti a bíróság megállapítása szerint a Mincu Egyetemen diákjaival „szeparatista csoportot alapított”, a katedrán lázító és felforgató tevékenységet folytatott, saját honlapján a hszincsiangi régió függetlenségét támogató nézeteket hirdetett. Az ügyészek által bemutatott videofelvételeken az előadóteremben a kínai kormányt az „ujgur emberek ördögének” nevezte, és úgy fogalmazott: „nem gondolom, hogy az erőszakos harc terrorcselekmény”. Életfogytig tartó börtönre ítélték.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X