nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Shakespeare vagy nem Shakespeare - ez itt a kérdés!

A drámaírás nagyja sem menekülhet: a plágiumkereső szoftvert végigfuttatják az ő szövegein is - csakhogy egészen más célból, mint egy szakdolgozaton.

nyest.hu | 2009. október 23.
|  

Valószínűleg nem William Shakespeare járt a fejében a plágiumkereső szoftverek megalkotóinak – mégis úgy tűnik, Will is belekeveredett a dologba. No nem mintha azon kapták volna rajta, hogy más tollával ékeskedett – egész egyszerűen csak egy ilyen szoftver segítségével sikerült kideríteni, hogy ki a szerzője egy sokat vitatott tizenhatodik századi drámának – számol be a Yahoo! News és a Time magazin.

Mi is meghajlunk nagysága előtt - Shakespeare-t színészként ábrázoló szobor. Budapest, Dunakorzó, Vigadó tér
Mi is meghajlunk nagysága előtt - Shakespeare-t színészként ábrázoló szobor. Budapest, Dunakorzó, Vigadó tér
(Forrás: Misibácsi, Magyar Wikipédia)

A The Reign of Edward III (III. Edvárd uralkodása) című dráma eddig szerző nélkül árválkodott, most azonban, állítja Sir Brian Vickers brit irodalomprofesszor, megszületett a megoldás: a drámát minden bizonnyal közösen írta Shakespeare és kortársa, a szintén népszerű drámaíró Thomas Kyd.

A közösködés oka igen prózai – mondják az irodalomtudósok. A korban ugyanis igen gyakori volt, hogy ketten is dolgoztak egy drámát, hiszen a közönségért versengő színházaknak a lehető leggyorsabban kellett előállniuk újabb és újabb darabokkal. Ezt pedig nem mindig sikerült volna összehozni „csupán” egy drámaíróval. Így többször is előfordult, hogy több szerző tollából fabrikálódott a darabok szövege.

No de hogyan is sikerült a szerzők személyéről lerántani a leplet? Nos, Vickers professzor tulajdonképpen egészen egyszerű módszert alkalmazott: a Pl@giarism nevű program segítségével összehasonlítgatta a kérdéses darab több mint 200 szókapcsolatát Shakespeare drámáinak szókincsével. A végeredmény alapján a The Reign of Edward III több mint felét Kyd, a maradékot pedig Shakespeare írta meg.

Olyannyira sikeresnek bizonyult a módszer, hogy a londoni egyetem irodalmárai már egy újabb szerzőségi kérdést tanulmányoznak a szoftver segítségével: John Ford brit író munkásságát vizsgálják. A professzorok azt remélik, hogy számos eddig „szerzőtlen” irodalmi mű esetében eldől majd, ki a valódi alkotó.

A plágiumkereső szoftverek persze eredetileg nem homályos eredetű többszázados szövegek, hanem nagyon is friss, de annál kevésbé eredeti alkotások ellenőrzésére jöttek létre – no és az egyetemek padjait koptató tettesek nyakoncsípésére. Ennek egyébként magyar képviselője is van: a szótáráról híresebb SZTAKI (a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete) ugyanis még 2007-ben piacra dobta plágiumkeresőjét - a stílusos nevű KOPI-t.

Rájár tehát a rúd a plagizálókra – már az internet sem a régi. Habár, tegyük hozzá, ha még Shakespeare-t is efféle programokkal ellenőrzik, még büszke is lehet, akinek hasonló sorsa jut a szakdolgozata.

Információ
X