nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Schwarzenegger aláírhatja a kaliforniai nyelvtörvényt

Kaliforniában máshogy néz ki egy nyelvtörvény, mint északi szomszédunknál: az állam védeni kívánja az egyénnek azt a szabadságát, hogy olyan nyelven beszéljen munkahelyén és az üzletekben, amilyen nyelven beszélni kíván.

nyest.hu | 2009. augusztus 26.
|  

2008-ban az egyik legpatinásabb amerikai női sportszervezet, az 1950-ben alapított Hölgyek Professzionális Golf Egyesülete (LPGA) meglepő határozati javaslatot tett. Azt kívánta volna meg a golftornákon résztvevő versenyzőktől, hogy „hatékony angolnyelv-tudással” rendelkezzenek, mivel az elengedhetetlen az igazán sikeres játékosok számára. A javaslatot az elemi erővel feltörő felháborodás aztán gyorsan elsöpörte.

Az LPGA-kísérlet legharciasabb ellenzői azonban nem álltak meg, amikor a határozati javaslatot lesöpörték az asztalról. A San Franciscó-i Leland Yee szenátor hatékony kampányba kezdett annak érdekében, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő – sem a sportban, sem az üzleti életben, de akár egy bolti vásárlás során sem.

„Kaliforniában senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy egy bizonyos nyelvet beszéljen, csak azért, hogy kiszolgálják” – idézte a San Francisco Chronicle a szenátort. Yee szerint 2009-ben, amikor globális kereskedelemről van szó, és amikor egyre többen érkeznek Kaliforniába, hogy ott szolgáltatásokat vegyenek igénybe, elengedhetetlen, hogy törvényben szabályozzák az egyén nyelvhez fűződő jogait.

Ha az Arnold Schwarzenegger kormányzó aláírására váró törvényjavaslat érvénybe lép, akkor Kalifornia legfőbb polgárjogi törvényének, az Unruh polgárjogi törvény megsértésének számítana, ha valaki egy adott nyelv használatát „elvárja, korlátozza vagy megtiltja”, kivéve akkor, ha az üzleti szempontból bizonyíthatóan elengedhetetlen.

A törvényt sokan üdvözlik. Az examiner.com rámutat: Kalifornia etnikailag az Egyesült Államok egyik legszínesebb állama, ahol kisebbségi csoportokhoz tartozók adják a népesség – és így a munkavállalók – több, mint felét. Az examiner által megszólaltatott jogász szerint ugyanakkor a kaliforniai munkajog egyik legdinamikusabban fejlődő területe az úgynevezett „English-only”-gyakorlat, azaz annak vizsgálata, hogy egy adott munkahelyen elfogadható-e az angol nyelv kizárólagos használata. Számos jogszabály védi ugyanis a munkavállalót, amikor munkahelyén hátrány éri (előmenetelét megtagadják, elbocsátják, stb.) csak azért, mert idegen nyelvet beszél. Az új jogszabály nem teremt egyértelmű viszonyokat: nehéz lenne megmondani, mi számít üzletileg indokolt helyzetnek.

Az, hogy Schwarzenegger végül aláírja-e a javaslatot, izgalmas kérdés. A kormányzó maga is bevándorló, és kampányidőszakban nem is rest ezt hangsúlyozni. Azonban a törvényjavaslatnak számos republikánus ellenzője akadt, akiket üzleti lobbik tüzelnek: szerintük a törvény egyedül a kaliforniai jogászoknak lenne jó, hosszabb távon viszont a munkahelyek számának csökkenését okozza, míg a bizonytalan szövegezés miatt jelenleg beláthatatlanok az új jogszabály kapcsán a kaliforniai vállalkozásokat terhelő kötelezettségek.

A tervezet támogatói azonban bizakodnak. Szerintük az új törvény révén sikerül majd végleg sarokba szorítani azokat a munkáltatókat, akik a nyelvi igényekre hivatkozva voltaképpen valóban diszkriminatívak.

Információ
X