nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Schmittet jelképesen megfosztották doktori címétől

Schmitt Pál lemondását követelte egy-kétezer tüntető szombat délután a Magyar Köztársaság Barátai nevű Facebook-csoport felhívására a Budai Várban, a Dísz téren.

MTI | 2012. január 22.
|  

Az Ünnepélyes diploma(f)osztó elnevezésű rendezvényre érkezők szerint az államfőnek azért kellene távoznia, mert az őt ért plágiumvád miatt méltatlanná vált hivatalára.

A Dísz teret félig betöltő tömeg előtt a résztvevő civil szervezetek képviselői egyebek mellett arra szólították fel Schmitt Pált, hogy oszlassa fel az Országgyűlést, és mondjon le hivataláról. A demonstráción több, a plágiumgyanús ügyre utaló, valamint az államfő távozását sürgető táblát emeltek a magasba. A tüntetők több alkalommal is aKormány, takarodj!, azOrbán, takarodj, aSchmitt Pál mondjon le! szólamokat skandálták, és az államfő nevének említését rendre füttyszó kísérte.

Ferencz Norbert, az Új Szemlélet nevében arról beszélt, hogy ez a plágiumgyanú sportnyelven szólva doppinggyanú, amit tisztázni kell, mert a rádióban elhangzottmagyarázkodás pozitív mintának felel meg. Valakinek buknia kell! Vagy a magyar tényfeltáró, oknyomozó újságírásnak, vagy Schmitt Pálnak jelentette ki.

Érsek-Obádovics Nándor (Új Ellenállás) azt mondta, az Orbán-kormány kiüresítette a parlamentarizmust, az új választási törvény pedig maga is egy választási csalás. Egy demokrácia és egy köztársaság romjain állunk, de Magyarország talpra fog állni mondta. Azt hangoztatta, hogy hisznek az erőszakmentes ellenállás erejében, hisznek a közös cselekvés történelmet befolyásoló erejében.

Bors József, a Szolidaritási Mozgalom ifjúsági tagozatának képviseletében aláhúzta, a köztársasági elnöknek mindenkinek példát kellene mutatnia, így a fiataloknak is, akik szerinte nem engedhetnek meg maguknak hasonló „szakfordítást”.

Vámos Anna, az Egymillióan a Demokráciáért nevű csoport véleményét ismertetve Schmitt Pált lemondásra szólította fel, az általa „kedves vezetőnek” nevezett Orbán Viktort pedig arra kérte, ne tartson többre egy „aláíróbajnokot”, mint az ország jó hírnevét.

A Magyar Köztársaság Baráti Kör nevében felszólaló Kalmár Szilárd kijelentette: Schmitt Pál korábban a Kádár-rendszer kegyence volt, most pedig az Orbán-rendszeré. Ha Magyarország „valóban európai ország lenne”, a tudományos elit is követelné a lemondását – mondta. A kormány melletti békemenet résztvevői szerinte a „soha nem létezett kétharmad” érdekében „fitogtatják erejüket”. Nem ijednek meg ettől a „kisebbségtől”, hanem azon vannak, hogy megszervezzék az „elégedetlenek milliós táborát” – tette hozzá.

A demonstráció végén jelképesen megfosztották az államfőt a doktori címtől: egy molinóról kivágták neve elől az ezt jelző betűket, majd „kalózzá avatták”. Turcsán Szabolcs, egy, a szavai szerint még formálódó „kalózpárt” nevében azt mondta, Schmitt Pál a disszertációjával rendkívül sokat tett ügyükért, a szerzői jogok liberalizálásáért.

A demonstráció rendbontás nélkül ért véget.

A hvg.hu múlt héten azt írta, hogy Schmitt Pál 1992-es, 215 oldalas disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Az Index később arról írt, hogy egyes bekezdések szó szerint megegyeznek egy német tudós, Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel.

Az államfő az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel visszautasította a plágiumvádat. Közölte, hogy legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát.

A Semmelweis Egyetem rektora az ügyben tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezte a sporttudományi kar dékánjánál. A köztársasági elnök erre reagálva azt mondta, készen áll a vizsgálatra, hiszen politikusként és államfőként meg kell szoknia, hogy tetteinek átláthatóaknak és elszámoltathatóaknak kell lenniük.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Ringelhuth bácsi 2012. január 22. 14:22

@tarto: Sunyi hozzászólás. A cikkben semmi hazugság és torzítás nincs. A nyest csupán azzal foglalkozik, ami a dolga: a nyelvvel és tudománnyal. Mivel a másik demonstráció egyéb balsorskérdésekkel foglalkozott, így ahhoz a nyestnek semmi köze.

2 tarto 2012. január 22. 13:33

Sunyi cikk. Miközben egy többszázezres, sorskérdésekről szóló másik demonstráció zajlott Pesten, egy ilyen - ha nem is jelentéktelen, de inkább szimbolikus - csekély érdeklődésű eseményt tupíroz a nyest. Jellemző, dehát médiaszabadság van, mindenki úgy hazudik és torzít, ahogy akar.

1 Nước mắm ngon quá! 2012. január 22. 10:29

Entdoktorisierung.

Információ
X