nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Schmitt nem tanul

Soha ilyen szép és gazdag nem volt a magyar nyelv, mint most, ugyanakkor a magyar nyelv bajban van, mint általában minden nyelv – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök Széphalmon, a magyar nyelvi szervezetek összefogásával megrendezett első anyanyelvi juniálison szombaton.

MTI | 2011. június 19.
|  

A nyelvújító Kazinczy Ferenc egykori birtokán, a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában tartott rendezvényen a köztársasági elnök úgy fogalmazott: az egyszerűsítések, a gyerekek olvasástól való elfordulása, az sms-ek, az internet világa miatt kerül bajba a nyelv jószerivel mindenütt. És ez a szép magyar beszéd, a szép magyar nyelv rovására is megy – tette hozzá.

Schmitt Pál elmondta: elnökké választásakor három feladatot vállalt önként, ezek sorába tartozik az édes anyanyelv védelme.
A köztársasági elnök elismerően szólt a magyar nyelv ápolóinak munkájáról, név szerint megemlítve egyebek között Lőrincze Lajost, Grétsy Lászlót, Pomogáts Bélát, Balázs Gézát és a napokban elhunyt Deme Lászlót.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés honlapjára pénteken került fel az a határozattervezet, amely arról szól, hogy a magyar nyelv napja november 13-a lesz. 1844-ben ezen a napon fogalmazódott meg a magyar nyelv hivatalossá tételéről szóló törvény. A parlament ezzel is kifejezi megbecsülését a nemzet fejlődését és a hagyomány őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránt – tette hozzá.

Schmitt Pál Kazinczy Ferenc szavait idézve azt mondta: a nyelv egyik legféltőbb dísze a nemzetnek, Illyés Gyulát idézve pedig hangsúlyozta: erős várunk a nyelv. A nyelv az erőnk, a nyelv a megtartónk – szögezte le végezetül a köztársasági elnök. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
10 Ágnes 2011. június 26. 20:15

@dr. M.M.: "Erős várunk a nyelv – Illyés Gyula adta Kosztolányi hátrahagyott műveinek első kötetcíméül" Az idézet valóban Kosztolányi összegyűjtött műveinek címe, ám a gyűjtést Illyés Gyula végezte, és így feltehetően a címet is ő adta.

9 erdeklodo 2011. június 21. 04:28

Schmitt Palnak igaza van. Elkezdtem olvasni a cikket de mikor a "ciki" szohoz jutttam, abba hagytam. Nem olvasok szlenget.

8 symple 2011. június 19. 22:11

A mindenit, hát hogy került oda? A meghívót még április elsején küldték, és szegény komolyan vette?

7 Máthé Elek 2011. június 19. 15:41

@Fejes László (nyest.hu): Esküszöm, hogy "álamfő"-t akartam írni, de elszúrtam... Nem figyeltem oda rendesen, csak a régi berögződés alapján írtam.

6 maxval 2011. június 19. 13:42

vicces... olyan szintű hülyeség, hogy ez már vicces

5 Fejes László (nyest.hu) 2011. június 19. 12:01

@Máthé Elek: Ezek szerint mégis tanul? Elszúrtuk volna?

4 Máthé Elek 2011. június 19. 11:04

Valamiért innen www.keh.hu/pic/gallery/big_6543215.JPG lemaradt a képaláírás:

"Á, szóval így kell írni azt, hogy ''államfő!"

3 dr. M.M. 2011. június 19. 10:56

Az "Erős várunk, a nyelv" Kosztolányitól származik! (Persze, lehet, hogy Illyés is idézte "szegény Kosztolányit", de ez a lényegen nem változtat!) Ejnye-bejnye, Palika, már megint nem figyeltél! Mínusz egyketted alá az osztályzatod magyarból! :(

2 blist 2011. június 19. 10:51

Lehet, be akarják tiltani az SMS-t, az internetet, és ez a bemelegítés a hozzá szükséges hangulathoz?

1 Kala Pattar 2011. június 19. 10:44

Ismerkedés a betőkkel:

www.keh.hu/pic/gallery/big_6543215.JPG

Információ
X