nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rosszul oktatják a román nyelvet Romániában

Az oktatási módja miatt teljesítenek gyengén a román nyelv tantárgyból a romániai érettségizők a Krónika című kolozsvári napilap szerdai beszámolója szerint.

MTI | 2009. július 9.
|  

A pedagógusok szerint egyszerűsíteni kellene a tananyagon, mert a diákoknak nemcsak románból, hanem összesen tizenhárom tantárgyból kell megfelelniük a követelményeknek.

A főleg magyarok által lakott Kovászna megyében az érettségin megbukottak nyolcvan százaléka – akárcsak a korábbi években – az idén is román nyelv és irodalomból „hasalt el”.

Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő arra hívta fel a figyelmet: a kizárólag románok lakta Bodza-vidéken ugyanolyan gyengék a román vizsgán elért eredmények, akárcsak a megye magyarlakta térségeiben. A jelenség egész Erdélyre és a Partiumra is érvényes, csakúgy, mint Románia Kárpátokon túli területein. A legtöbb megyében a diákok a román vizsgán szerzett jegyükkel voltak a legkevésbé elégedettek.

„A román nyelv és irodalom annyira nehézkes, hogy a magyar és a román gyerekek egyformán gyengén teljesítenek. Ha nem változtatnak a tantárgy tanítási módszerén és a tananyagon, előbb-utóbb csak a filológia szakos diákok lesznek képesek elsajátítani” – vélte a főtanfelügyelő.

Mihályfalvi Géza, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium román szakos tanára szerint a román nyelvet és irodalmat akkor lehetne érdekesen és vonzóan tanítani, ha néhány fontos regény és vers, valamint néhány elméleti alapszabály, irodalmi áramlat és korszak lenne a tantárgy gerince. Ekkor a diák könnyebben eligazodna a tananyagban, és könnyebben is tanulná. A tantárgy jelenlegi oktatási rendszere túl szövevényes és komplikált.

Mihályfalvi Géza azt reméli, hogy jövő évtől megváltozik a tanterv, mivel csökkentették az óraszámot. A pedagógusok már régóta jelzik az illetékeseknek, hogy kilencedik osztályig a magyar gyerekeknek nem román irodalmat, hanem a román mint idegen nyelvet kellene tanítani – jelentette ki a szakember a kolozsvári Krónika szerint. Utána, ha már a magyar diák elsajátította a nyelvet, tanulhatna ugyanazon tanterv és tankönyv alapján, mint amelyből a román anyanyelvűeket oktatják.

Információ
X