nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Frigidarium, tepidarium, caldarium
Római fürdőt tártak fel Bulgáriában

A Várna központjában elhelyezkedő épületegyüttes alapterülete eléri a hétezer négyzetmétert.

MTI | 2013. február 2.
|  

Eredeti szépségében állítják helyre a római kori fürdőt a fekete-tengeri bolgár üdülővárosban, Várnában. A munkálatokra hárommillió levát (457 millió forint) biztosít a kormányzat.  Várnát, az ókori Odesszuszt Kr.e. 570-ben alapították milétosziak kereskedelmi lerakatként. A középkorban a város többször cserélt gazdát a bizánciak és a bolgárok között – az oszmánok először 1389-ben foglalták el, másodjára a várnai csata során 1444-ben.

A fürdőkomplexum, amelyet a Kr.u. 2. század végén építettek és egy évszázadon át használtak, egyike a legjobb állapotban fennmaradt római kori épületeknek Bulgáriában. A Várna központjában elhelyezkedő épületegyüttes alapterülete eléri a hétezer négyzetmétert, ezzel a Balkán-félsziget legnagyobb római kori fürdője, és méreteit tekintve a negyedik Európában Caracalla és Diocletianus termái (Róma), valamint a trieri (Augusta Treverorum) komplexum után – olvasható a Standart angol nyelvű bolgár hírportálon.

A fürdő bejárata az északi homlokzat keleti és nyugati végében volt. A keleti és nyugati előcsarnokba belépve a látogatók két helyiségben vethették le a ruháikat, innen nyíltak azok a szobák, ahol a látogatók a fürdőzés előtt és után töltötték az idejüket. A fürdőbe érkezők először a hidegvizes frigidariumban frissültek fel, majd a langyos tepidariumban töltöttek el egy kis időt, ezután átvonultak a melegvizes medencébe, a caldariumba. A fürdő nagy, középső udvarán boltok sorakoztak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X