nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rénszarvaspörkölt vörösáfonyával és szekszárdi borral

Finn gasztronómiai különlegességekkel, Finnországról szóló vetélkedővel, kiállításokkal ünnepli Szekszárd a finn Tornio városával 25 éve fennálló testvérkapcsolatát.

MTI | 2012. május 15.
|  

Az alkalomra hattagú torniói delegáció érkezik Szekszárdra Pekka Pelttari közgyűlési elnök vezetésével. A finn város vezetője és Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere csütörtökön, ünnepi közgyűlésen újítja meg a partnerkapcsolatot.

A csütörtökön kezdődő, kétnapos program keretében az PTE Illyés Gyula Karának aulájában az 1952-es helsinki olimpia magyar sikereit bemutató, a Magyar Sporttörténeti Múzeum anyagából készült kiállítást Jari Vilén budapesti finn nagykövet és Horváth Béla, a kar dékánja nyitja meg.

A jubileum előtt tisztelegve szintén az egyetem szekszárdi karán a helyi Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai és növendékei finn szerzők műveiből játszanak, a Garay János Gimnáziumban pedig a város középiskolásai a Ki tud többet Finnországról? címmel meghirdetett vetélkedőn az ezer tó országának kultúrájáról, földrajzáról szerzett tudásukról adnak számot. A győztes csapat jutalma háromnapos torniói látogatás lesz.

A kar éttermében finn gálavacsorán lappföldi ínyencségeket kóstolhatnak meg a szekszárdiak. A kilencfogásos menüben szereplő ételeket, köztük vörös áfonyával kísért rénszarvaspörköltet, zöldfűszeres sajttal töltött, füstölt rénszarvashús-tekercset, nagymaréna-salátát és hamvasszeder-kocsonyát Rolf Bungarten, a Hotel Tornio mesterszakácsa készíti el eredeti finn alapanyagokból; a finn ízekhez szekszárdi bort kínálnak majd.

A Lappföld északi kapujának is mondott, 22 és fél ezer fős Tornio, amely kereken ezer kilométerre fekszik az Északi-sarktól, Észak-Finnország kereskedelmi központja, és itt működik Európa második legnagyobb rozsdamentesacél-gyártó vállalata. Szekszárd és Tornio 1987-ben alakított ki partnerkapcsolatot, a tolnai megyeszékhelyen jelenleg húsz-harminc finn borász tevékenykedik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X