nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rekordszámú diák tanult külföldön tavaly

Nyelvtanulásra, egy más kultúra megismerésére mi is lehetne alkalmasabb egy diák számára, mint ha külföldön tanul? Ezt tették tavaly sokan.

MTI | 2010. június 21.
|  

Rekordszámú európai diák élt tavaly az Erasmus-program kínálta azon lehetőséggel, hogy uniós támogatással külföldön folytassa felsőfokú tanulmányai egy részét, illetve külföldi vállalatoknál szerezzen szakmai gyakorlatot – derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett statisztikai adatokból.

A 2008-2009-es tanévben 198 600-an vettek részt az Erasmus-programban, amely a 27 EU-tagország mellett Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Törökországra terjed ki. Az előző tanévhez képest 8,7 százalékkal voltak többen, s 1987-es indítása óta eddig több mint kétmillió európai fiatal volt valamilyen Erasmus-támogatás kedvezményezettje. A jelenlegi helyzet alapján elmondható, hogy az európai diákok mintegy 4 százaléka részesül Erasmus-ösztöndíjban valamikor a tanulmányai során.

Tavaly jelentős növekedés mutatkozott a vállalati szakmai gyakorlatok számában, ami már 30 400 főt érintett. Ugyanakkor a túlnyomó többség  – 168 200 fő – átlagosan hat hónapos felsőfokú részképzésben részesült külföldön. A vállalati szakmai gyakorlat lehetősége csak 2007 óta adott az Erasmus-program keretében.

Az összességében 8,7 százalékkal több kedvezményezett számára a költségkeret 12 százalékkal emelkedett, ami azt eredményezte, hogy az átlagosan folyósított havi ösztöndíj összege 255 euróról 272 euróra nőtt.

Az Erasmus révén csereprogramokat is támogatnak felsőoktatási intézmények között. A 2008-2009-es tanévben 28 600 tanár kapott támogatást külföldi oktatási tevékenységhez, illetve a felsőoktatási intézmények dolgozói közül 7700 fő vehetett részt Erasmus által támogatott külföldi továbbképzésben.

A legtöbb részképzéses diák Franciaországból, Németországból, illetve Spanyolországból utazott külföldi egyetemekre. A célországok tekintetében is ez a három ország áll az élen, eltérő sorrendben: az első Spanyolország, amelyet Franciaország és Németország követ. A felsőfokú tanulmányokat folytató diákok összlétszámához képest azonban Luxemburgból vették igénybe a legnagyobb arányban az Erasmus-program lehetőségeit: a luxemburgi diákok 15,5 százaléka részesült külföldi részképzésben. Ezután alaposan leszakadva következik Liechtenstein (3 százalék), Ausztria (1,9 százalék) és a Cseh Köztársaság (1,7 százalék). Magyarország tekintetében ez a mutató 0,94 százalék volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X