nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Radikális csökkenés az államilag támogatott képzések számában

Az új koncepció szerint 2014-ben már csak 30 ezer hallgató kezdheti meg tanulmányait államilag finanszírozott képzésben.

Edupress | 2011. április 29.
|  

Az oktatási államtitkárság még ezen a héten benyújtja a felsőoktatási törvénytervezetet a kormánynak. Az új koncepció szerint 2012-ben 40 ezer lesz az államilag támogatott képzések hallgatói keretszáma, amely ezután évente folyamatosan csökkeni fog – írja az fn.hu. A tervek szerint 2014-ben 30 ezer hallgató kezdheti meg tanulmányait államilag finanszírozott képzésben.

Az MTI értesülései szerint az államilag finanszírozható keretszámok csökkenésével kapcsolatban nem volt teljes egyetértés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) és a nemzetgazdasági tárca között. A NEFMI javaslata – egy április 6-án keltezett dokumentum szerint – úgy szólt, hogy a mindenkori érettségizők 35 százaléka kezdje meg tanulmányait államilag támogatott képzésekben. A minisztérium 2012-től 2014-ig 40 ezer, 39 500, és 36 ezer, 2016-ban pedig 34 ezer hallgatót vett volna fel államilag támogatott szakokra. Végül a gazdasági tárca által meghatározott létszámcsökkentés került bele a koncepcióba, amely szerint 2012-ben 40 ezer, a következő évben 35 ezer, 2014-ben pedig 30 ezer tanuló kezdheti az egyetemet államilag finanszírozott képzésben.

A gazdasági tárca úgy véli, a költségtérítéses képzések létszámát is 50 százalékkal csökkenteni kell. A tervek szerint az állam nem támogatja a magán felsőoktatási intézményeket, csak az általa rendelt szolgáltatásokat finanszírozza. A felsőoktatásba államilag támogatott szakokra felvehető hallgatók száma egyébként idén is csökkent, a tavalyi 56 ezer főhöz képest csaknem 3000-rel kevesebb az alapképzésben ez a létszám.
A mesterképzésben nem történt változás, továbbra is 19 600 fő kezdheti meg állami finanszírozású képzésben tanulmányait.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X