nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lecsapnak a szenátorok a partvidékre
Pusztító hurrikánt a tökfej politikusoknak!

Nagy vihart kavart egy ismert magyar celeb globális felmelegedést tagadó Facebook-fotója. Amerikában akár pórul is járhat majd: azért lobbizik egy civil szervezet, hogy a felmelegedést tagadó közéleti személyekről nevezzék el a viharokat a jövőben.

nyest.hu | 2013. szeptember 1.
|  

Íme a barátságos Andrew, egy kisfiú, amint belecsobban a medencébe. Aztán feltűnik Sandy, a kedves idős hölgy a szomszédból, amint a kedvenc bingóklubjában játszik. Iván, aki éppen beül az autójába, vagy a kis Katrina, amint a játszótéren hintázik. És hogy mi a közös ezekben az emberekben? Hogy mindegyikük nevét viselte már pusztító hurrikán.

„1954 óta a Meteorológiai Világszervezet az extrém viharokat személynevekkel különbözteti meg” – írja a 350 Action kampányoldala. Mivel a klímaváltozás tudományosan bizonyíthatóan egyre gyakoribb és pusztítóbb viharokat eredményez, és mivel a klímakutatók ezeket a szélsőséges időjárási körülményeket egyre inkább a normális kategóriába kénytelenek sorolni, a 350 Action aktivistái új elnevezési rendszert javasolnak és ennek érdekében petíciót indítottak. A javaslat szerint a szélsőséges viharokat, amelyek a klímaváltozásnak köszönhetően jönnek létre, mostantól olyan politikusokról kellene elnevezni, akik tagadják az éghajlatváltozás tényét és igyekeznek megakadályozni az azzal kapcsolatos új szabályok elfogadását. Ez pedig akár indokolt dolog is lehetne egy olyan országban, ahol időnként a tengerszint emelkedésének előrejelzését is betilthatják az ingatlanárak megőrzésének érdekében.

2012 a valaha mért legmelegebb év volt az Egyesült Államokban és az elmúlt 15 évből tíz döntötte meg a globális rekordot – magyarázza a honlap. Ahogy a bolygó felhevül, az időjárás egyre szélsőségesebbé, egyre kevésbé előrejelezhetővé válik. A tudósok arra számítanak, hogy a következő száz évben legalább két fokkal emelkedik az óceánok hőmérséklete, miközben a tengerszint bizonyíthatóan emelkedik – a melegebb óceánok és az emelkedő tengerszintek pedig egyre hevesebb viharokat eredményeznek – magyarázzák az aktivisták.

Az aktivisták által készített kampányvideón a lobbista politikusok kapnak is hideget – meleget – persze, inkább hideget:

„Marco Rubio szenátor az előrejelzések szerint kora este csap le a keleti partra” – mondja lendületesen egy álhírolvasó.

„Floridát különösen Michele Bachman szeme fenyegeti néhány órán belül” – jelenti ki a drámai tényt egy álmeteorológus, majd egy ál-katasztrófavédelmi szakember hozzáteszi: „Michele Bachman képviselő elképesztően veszélyes. Ha kedves az életük, kérjük, keressenek menedéket Michele Bachman elől”.

A honlap segítségével ismerőseit is sokkolhatja: egy Facebook-alkalmazás segítségével megtekinthetjük azokat a barátainkat, akik kénytelenek voltak elszenvedni azt a gyalázatot, hogy vihart neveztek el „róluk”. Persze, ha kedves olvasónk történetesen az Andrew (Endrú), netán a Sandy (Szendi) nevet kapta szüleitől, megnyugtatjuk: az ügyet nem kell véresen komolyan venni. Az egész akció csak egy jópofa reklámkampány: a Meteorológiai Világszervezet ugyanis nem passzióból nevezi el személynevekről az évszázad viharait.

Katrina a történelem egyik legpusztítóbb vihara volt
Katrina a történelem egyik legpusztítóbb vihara volt
(Forrás: Nasa)

A trópusi viharok elnevezési rendszerének kialakításakor ugyanis az volt a fő szempont, hogy olyan neveket válasszanak ki, amelyeket az adott vihar által érintett régiók lakossága már ismerhet. A ciklonok, hurrikánok elnevezésének ugyanis az az egyetlen célja, hogy az érintett lakosság könnyen megértse a viharneveket és emlékezzen is rájuk – ezzel is segítve a térségben végzett katasztrófavédelmi tájékoztató és védelmi munkákat.

Így aztán bármennyire is szeretnék sokan, jó ideig nem várható, hogy egy hazánkra támadó trópusi vihar a Schorbert Norbert nevet viselje… a legközelebbi elnevezés legideálisabb(?) esetben is legfeljebb a Norbert lehet. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X