nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Varázslók és a jogdíj
Plágiumvád a Harry Potter szerzője ellen

Bebizonyítani a plágium vádját egy regény esetében nem egyszerű – kimondani annál inkább. A Harry Potter-sorozat szerzőjének, J.K. Rowlingnak sokat árthat az egyik kötet kapcsán kipattant ötletlopási gyanúsítás.

nyest.hu | 2010. február 19.
|  

Nem kisebb dologgal, mint plágiummal vádolták meg a példátlanul sikeres Harry Potter-regények példátlanul gazdag szerzőjét. J.K. Rowling írónőt ugyan nem az egész történetet érintő ötletlopással gyanúsítják, „csupán” a Harry Potter és a Tűz Serlege című kötetben vélt felfedezni plagizált elemeket a vádló – számol be a hvg.hu.

Kapós könyv
Kapós könyv
(Forrás: MTI/Andy Rain)

A Rowling és a kiadó számára mindenképp kellemetlen történet még tavaly júniusban indult: ekkor perelte be őket a brit Adrian Jacobs hagyatékának gondozója. Jacobs könyve, a Willy, a varázsló kalandjai (The Adventures of Willy, the Wizard) 1987-ben jelent meg, jóval korábban tehát, mint a 2000-ben kiadott Tűz Serlege. A vád szerint Willy kalandjainak „bizonyos elemei” átkerültek Rowling nagysikerű regénysorozatának negyedik könyvébe.

A kiadó már 2004-ben visszautasította a gyanúsítást: akkor kereste meg őket először a hagyaték gondozója. Azóta azonban tovább bővült a megvádoltak köre: most már magát az írónőt is perbe akarja fogni a vádló.

A per pedig tovább gyűrűzhet, hiszen nem csupán a könyvet, de a filmet is megpróbálhatja plágium okán perelni a harcos hagyaték-őrző – nem is beszélve a regények kapcsán készült szórakoztatóparkról, ami hamarosan megnyílik.

Bár a kiadó szerint Rowling nem is olvasta Jacobs könyvét, és az egész felvetés alaptalan, a vádaskodás mégis sokat árthat az írónő hírnevének. Még akkor is, ha igencsak nehéz lenne az ötletek átvételét rábizonyítani. Ezzel az erővel talán a magyar Böszörményi Gyula is tiltakozhatna, hiszen gyakran vonnak párhuzamot Gergő és az álomfogók című regénye és a Harry Potter-sorozat kötetei között.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X