nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Orwell és tanácsai
Honnan jön a Big Brother?

Szeretne ön sikeres író lenni? Ha igen, nincs más dolga, csak George Orwell példáját követni. Tanácsaiból ugyanis kiderül, hogyan kell minőségi és élvezetes szöveget alkotni. Ha valakinek, neki hihetünk.

nyest.hu | 2010. február 17.
|  

Eric Arthur Blair neve valószínűleg csak az irodalommal foglalkozóknak mond valamit. George Orwellé viszont már egész biztosan eszébe juttat ezt-azt az olvasónak. Pedig ugyanarról a személyről van szó: az írói álnevén híressé vált brit szerzőről, akinek számos mondata, kifejezése forog közszájon, és vált gyakorlatilag szállóigévé.

George Orwell
George Orwell
(Forrás: Wikimédia)

Orwell halálának idén van a hatvanadik évfordulója; ebből az alkalomból emlékezik meg róla a macon.com oldal is. Mint a cikk írója megállapítja, Orwell kétségkívül a huszadik század egyik legnagyobb hatású szerzője volt. Az 1984 és az Állatfarm pedig bővelkedik olyan idézetekben, amelyek azóta is nap mint nap előkerülnek egy-egy mindennapi beszédhelyzetben.

Mondta ön már például, hogy „minden állat egyenlő...”, netán egy sóhajjal félbe is hagyva a mondatot? No és eszébe jutott vajon, amikor kezébe vette a távirányítót, hogy honnan is ered a Big Brother neve? Az orwelli kifejezések, mondatok láthatóan nemcsak az angol nyelvet gazdagították, bár persze arra voltak a leginkább befolyással.

A két húzónév, az Állatfarm és az 1984 mellett azért egyebek is szerepelnek Orwell sikeres műveinek listáján. Többek között az az esszé is, amelyben az angol író megfogalmazta a minőségi írás hat alapszabályát.

Íme:

Sose használj olyan metaforát, hasonlatot vagy más szóképet, amit gyakran látsz nyomtatásban.

Sose használj hosszú szót, ha egy rövidebb is megteszi.

Ha egy szó fölösleges, mindig hagyd ki.

Szenvedő szerkezet helyett cselekvőt használj.

Sose használj idegen, tudományos vagy szakszót, ha tudsz rá köznyelvi megfelelőt.

És talán a legfőbb mind közül: „Inkább szegd meg e szabályok bármelyikét, mintsem bármi nyíltan kegyetlen dolgot mondjál.”

Nos, az orwelli példa, úgy tűnik, bevált. Tessék utána csinálni!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X