nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Párizs „baráti nyomást” gyakorol az EU-ra

A franciák célja, hogy a jövőben „finom, de szilárd” nyomásgyakorlással erősítsék meg a francia nyelv helyzetét az EU-ban.

nyest.hu | 2010. január 18.
|  

Franciaország egyfajta missziónak tekinti, hogy az EU-ban visszaszerezze a francia nyelv régi fényét – vagy legalábbis annak egy töredékét. Ezt tanúsítja a volt francia miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin múlt heti brüsszeli látogatása – számol be az EurActiv.

A francia nyelv az, ami összeköti Afrikát Európával, épp ezért stratégiai szerepet tölt be – hangsúlyozta a francia politikus, aki önmagát „politikai nehézsúlyúnak” és a „frankofónia első küldöttjének” minősítette, és közölte, hogy Párizs mindent megtesz azért, hogy a francia az angollal és a némettel együtt továbbra is az EU fő munkanyelve maradjon. A nyelvi nagykövet nem volt rest üzenetét minden fontos fórumon hangoztatni: tárgyalt mind az Európai Parlament és az Európai Bizottság, mind az Európai Tanács elnökével.

Raffarin szerint az aggodalom, hogy az EU 2004-es bővítésével a francia nyelv oldalvonalra kerül az EU intézményeiben, most beigazolódott: a nyelv egyre inkább háttérbe szorul. Mindazonáltal a politikus derűlátó: reméli, hogy a diplomaták számára szóló nyelvkurzus meghozza gyümölcsét. Ezen kívül emlékeztetett a tényre, hogy a kezdet kezdetén a most búcsúzó biztosok közül 12 nem beszélt franciául – most viszont mindannyian bírják „Moliere nyelvét”.

Információ
X