nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mondoga: @bloggerman77: Tanulj meg olvasni, mielőtt kötözködni kezdesz! A Fejesnek címzett válaszom...
  2019. 09. 21, 20:19  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @bloggerman77: Szállj le rólam, Fejes Lászlónak írtam, nem neked. (Pisa-teszt, óh :D)
  2019. 09. 21, 20:09  Hun‒ugor géntangó
 • Roland2: @Kincse Sz. Örs: Elfoglaltságaim miatt csak rövidebben tudok reagálni:az, hogy - nagyon - ...
  2019. 09. 21, 19:08  Anti-PC shaming
 • bloggerman77: @Fejes László (nyest.hu): Blaško - a Blazej név becéző alakja, Balázska; Milata/Milota/Mil...
  2019. 09. 21, 18:44  Hun‒ugor géntangó
 • bloggerman77: @mondoga: Egyszer sem írta le a "családnév" szót, mivel tisztában vagyok veled ellentétben...
  2019. 09. 21, 18:18  Hun‒ugor géntangó
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Öt év alatt ötszörösére nőhet az internetes adatforgalom

A gazdasági válság csak kismértékben befolyásolja az internetes (IP-) hálózatok adatforgalmát, ami a fellendülés megindultával, 2013-ig a jelenlegi ötszörösére nőhet: a bővülésnek elsősorban a nagy sebességű szélessávú kapcsolatok, valamint a video- és mobilforgalom lesznek a motorjai.

MTI | 2009. július 6.
|  

Az internetes és távközlési megoldásokat szállító amerikai vállalat, a Cisco felmérése szerint 2013-ra az éves nemzetközi IP-forgalom 90 százalékát a videomegosztás adja majd. A következő öt évben a videokommunikáció a tízszeresére, a mobil szélessávú forgalmazás pedig 66-szorosára emelkedik. Így 2013-ra a világ mobil-adatforgalmának mintegy 65 százalékát a videoletöltés teszi majd ki.

A felmérés az úgynevezett hiperkonnektivitással is, azzal a jelenséggel foglalkozik, amikor egy felhasználó egyszerre több internetes csatornát is használ, így például online zenehallgatás közben online munkát végez, böngész, illetve chatel, vagy IP-hálózaton telefonál. A kutatás szerint a hiperkonnektivitás öt év múlva, összeadva naponta további 6 hálózaton töltött órát jelent.

Ehhez hasonlóan az úgynevezett passzív hálózati kapcsolatok, például digitális videofelvétel készítése más hálózaton keresztül használt program megtekintése közben, a háttérben végzett online biztonsági mentések, illetve külső videoforrások, így a biztonsági vagy bébiszitter-kamerák miatt további hat órával növekszik a hálózaton töltött órák száma.

A közlemény szerint jelenleg egy „hálózati nap” – a hálózaton párhuzamosan végzett tevékenységeket összesítve – 36 órából áll. Öt év múlva pedig már 48 óra lesz.

A felmérés szerint a különféle digitális képernyőtípusok választéka is tovább bővül. Nem csupán a hálózatba csatlakoztatott készülékek száma többszöröződik meg, de a képernyővel rendelkező eszközök egyben nagyobb videofogyasztást is eredményeznek. A nagyobb képernyőméret növeli a nagy felbontású videotartalmak iránti igényt, és ennek megfelelően fokozza az egyes videofolyamokhoz szükséges internetforgalmat. 2013-ra a világ digitális képernyőinek felülete összesen közel 1 milliárd négyzetmétert tesz majd ki, ami mintegy 2 milliárd nagyképernyős tévékészüléknek felel meg.

Címkék: Média, Tech, Web
Információ
X