nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Országos nemzetiségi fesztivál Ráckevén

Hétvégén tartják az egyetlen nemzetiségi fesztivált, amin az ország valamennyi etnikuma rendszeresen fellép. Programajánló.

MTI | 2010. május 7.
|  

Nemzetiségek hagyományápoló találkozóját tartják Ráckevén szombaton és vasárnap. A kétnapos országos rendezvényen nyolc nemzetiség hatszáz fellépője várja azokat az érdeklődőket, akik fontosnak érzik a tradíciók megőrzését és ápolását.

A ráckevei az egyetlen nemzetiségi fesztivál, amelyen az ország valamennyi etnikuma rendszeresen fellép – hívta fel a figyelmet Budai Gábor, a fesztivál igazgatója. Ebben az évben görög, horvát, szerb, német, román, szlovák, cigány és magyar együttesek vesznek részt a találkozón.

A program hagyományosan két részből áll. Szombaton a hagyományőrző együttesek minősítő versenyére kerül sor, ahol zenei és táncegyüttesek, illetve a néphagyomány egyéb ágát művelő csoportok vesznek részt. A minősítő verseny helyszíne Kiskunlacháza, az előadásokat a Petőfi Művelődési Központ fogadja be. Este a ráckevei Savoyai-kastély várja a vendégeket, ahol vérpezsdítő délszláv muzsikára járhatják a kólót a nemzetiségi bál keretében.

A vasárnap a szabadtéri programok jegyében telik, ahol a főszerep a táncé, a zenéé és a látványé. A résztvevő együttesek közreműködésével zenés-táncos felvonulás lesz Ráckeve történelmi városközpontjában, a délutáni Nemzetiségi Gálaműsoron pedig 17 táncegyüttes előadásával várják az érdeklődőket.
Lesz kirakodóvásár, és a látogatók megkóstolhatják a káposztás és túrós sztrapacskát. A szlovákok nemzeti ételét ezúttal a Nógrád megyei Vanyarcról érkező szlovák asszonyok ajánlják.

A most 21 éves a rendezvény kezdetben csupán Pest megye nemzetiségeinek kívánt bemutatkozási lehetőséget biztosítani, hamarosan azonban már az egész ország területéről érkeztek fellépők - utalt a múltra a fesztivál igazgatója. A remények szerint idén ezer fölött lesz a fesztivál vendégeinek a száma.

Az esemény fő szervezője a ráckevei Ács Károly Művelődési Központ és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, a költségeket a Nemzeti Kulturális Alap, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség és a Magyarországi Nemzetiségi és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány támogatása mellett a ráckevei önkormányzat fedezi. A program szakmai partnere a Magyar Művelődési Intézet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X