nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Országos Könyvtári Napok

Az idősödés, a tartalmas időskorra való felkészülés az idei Országos Könyvtári Napok központi témája. Az október 1. és 7. között tartandó eseménysorozaton országszerte mintegy ötszáz településen csaknem háromezer programmal várják az érdeklődőket.

MTI | 2012. október 1.
|  

Október első hetében olyan rendezvényeket tartanak a könyvtárakban, amelyek felhívják a figyelmet arra, milyen alapvető szerepe van a bibliotékáknak a tartalmas időskorra való felkészülésben. Naponta más-más témakörhöz kapcsolódva sokféle kiállításra, beszélgetésre, előadásra, könyvbemutatóra, olvasáshoz kötődő játékra, zenei eseményre várják az érdeklődőket tájékoztatta a szervező Informatikai és Könyvtári Szövetség az MTI-t csütörtökön.

A könyvtári napok kiemelt eseménye lesz idén is a Könyves Vasárnap október 7-én, amikor a könyvtárak rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal, sokféle meglepetéssel fogadnak minden korosztályt. Az Országos Könyvtári Napok eseményei közül most sem hiányozhatnak a kedveltté vált baba-, kölyök- és tiniprogramok. 

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló, Összefogás elnevezésű programsorozat az Európai Unió által 2012-re meghirdetett, Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve eseményeihez kapcsolódik. Az európai év fontos célkitűzése, hogy az emberek testileg és szellemileg is egészségesek maradjanak, így tevékenyebb szerepet játszhassanak a munkaerőpiacon és abban a közösségben, ahol élnek. A kihívást az jelenti, hogy az előrehaladott kor ellenére a bennük rejlő számos lehetőséget sikerül-e kamatoztatniuk. Fontos az életkorral kapcsolatos sztereotípiák lebontása, a tanulási lehetőségek biztosítása, hogy az egészségben és a méltóságban megélt idősödés követendő példa legyen a fiatalok számára. Mindannyiunk felelőssége hogy az idősebb korosztálynak helye legyen a családban, hiszen a család a nemzedékek közötti szolidaritás kiindulópontja is. Lényeges szempont lesz az idősek és a gyerekek találkozása, hogy párbeszéd alakulhasson ki arról, mit hoz magával az öregedés és miként működhetnek együtt az idősebbek és a fiatalok olvasható az összegzésben.

A közlemény felidézi, hogy az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006-ban mind tartalmában, mind formájában egységessé alakította az Országos Könyvtári Napok eseményeit. Az eltelt hat esztendő bebizonyította, hogy az egymásra épülő, a társadalmi változásokra, az emberek érdeklődésére és igényeire fokozottabban figyelő programsorozat sok ember figyelmét képes a könyvtárakra irányítani a nagyvárosokban éppen úgy, mint a kistelepüléseken.

Az érdeklődők a szövetség oldalán találnak részletes információkat a programokról.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X