nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Majombeszéd
Az orangutánok gesztusnyelve

Kutatók negyven orangután-gesztust azonosítottak be, melyeket tudatosan használnak az állatok, hogy társaikkal kommunikáljanak.

nyest.hu | 2010. június 20.
|  

Aki már látott orangután-kölyköt, az tudja, e főemlősök kicsinyei mennyire hasonlítanak az emberi kisbabákra. Nem véletlen, hogy a maláj származású nevük erdei embert jelent. A legújabb kutatások szerint azonban több közös vonásunk is van.

A skóciai St. Andrews Egyetem kutatói három európai állatkert 28 orangutánját figyelték meg kilenc hónapon át, hogy találnak-e szabályszerűséget az állatok gesztushasználatában. Korábbi főemlőskutatások gyakran arra koncentráltak, hogy teszteljék, mennyire hatékonyan tudják elsajátítani a különböző főemlősök az emberi kommunikálás rendszerét. Ilyen volt pédául a 70-es években az atlantai Yerkes Regionális Főemlőskutató Központban elkezdett kísérlet, melyben egy Chantek nevű hím orangutánnak több mint száz jel használatát tanították meg sikeresen, köztük az amerikai jelnyelv mozdulatait is.

Az orangutánok gesztusnyelve
Forrás: wikimedia commons / Jefferey Nichols

A mostani tanulmány – melyről többek között a Sindh Today is beszámol – abban különbözik a korábbiaktól, hogy a kutatók az orangutánok saját kommunikációját igyekeztek feltérképezni. A csimpánzoktól eltérően az orangutánok nem csoportokban élnek, hanem többnyire magányosan. Azonban otthoni környezetükben, a szumátrai őserdőben is rendszeresen találkoznak társaikkal. Feltételezhetően így tanulják el egymástól a szerszámhasználatot – mint például amikor botokkal piszkálják ki a rovarokat fatörzsekből, résekből.

Állatkerti körülmények között sokkal gyakoribbá és rendszeresebbé válik e főemlősök társas élete. A kutatók úgy tanulmányozták az orangutánok gesztusait, hogy próbálták összeilleszteni a gesztusok célját azok eredményességével. Tehát olyan gesztusokat igyekeztek találni, melyeknél összhang volt a kezdeményező fél gesztusa és annak a „megszólított” orangután általi értelmezése között. A kutatók összesen 64 gesztust figyeltek meg, és ezek közül negyven felelt meg a fenti elvárásnak.

A negyven így megfigyelt és beazonosított gesztust hat különböző céllal használták az orangutánok: társas tevékenység kezdeményezése (kurkászás, játék stb.), tárgy elkérése, tárgy használatának megosztása, együttmozgás kezdeményezése, társ arrébb küldése, társ felszólítása tevékenységének abbahagyására.

Ezeknél a gesztusoknál azt találták a kutatók, hogy ha az egyik orangután véletlenül nem értette meg, vagy nem megfelelően reagált, akkor a kezdeményező fél kitartóan ismételte azt, mintegy elvárva, hogy a másik felismerje gesztusát. Az orangutánok tehát tudatosan kommunikálnak, gesztusaikkal céljuk van, és legtöbbször sikeresen el is érik céljukat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X