nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Online jön a nyelvtanár

Egy új szoftver hús-vér nyelvtanárokkal, videó-utasításokon keresztül oktatja a nyelvet tanulni vágyókat, így garantálva a személyes kontaktust.

nyest.hu | 2009. december 1.
|  

Otthon nyelvet tanulni egy egyszerű tankönyvvel a kezünkben kétség kívül kényelmes: mert belesüppedhetünk a fotelbe, feltehetjük a lábunkat, néha még a kávénkba is beleszürcsölhetünk, és ráadásul olcsó is. Ilyenkor azonban kimarad valami fontos: a személyes kontaktus és a visszaigazolás, amit csakis egy nyelvtanártól kaphatunk meg. Egy nyelvtanulást segítő szoftver-újdonság most éppen a kettő ötvözetét kínálja felhasználóinak.

Nemrég piacra dobták azt a szoftvert, amely valódi oktatók segítségével igyekszik átvezetni a nyelvtanulót azon a dzsungelen, amit egy idegen nyelv elsajátítása általában jelent. Aki megvásárolja a szolgáltatást, gyakorlatilag majdnem ugyanolyan nyelvleckéket kaphat, mint amilyen egy hagyományos magánóra: instrukciókkal, visszajelzésekkel, magyarázatokkal, kiejtés-javítással és személyre szabott óratervvel. A különbség csupán annyi, hogy mindezt számítógépen keresztül – hívja fel a figyelmet az Earth Times.

A Fluenz f2 nevű program alkotói hisznek az ókori görögökig visszavezethető egy tanítvány-egy mentor mintában. Azt vallják: „Mindegy, mennyire fejlődik a technika, bolondság lenne elvetni egy olyan tanulási módszert, amely a klasszikus kor óta jól működik.”

S hogy hogyan zajlik egy online óra? Minden lecke a tanár bevezetőjével kezdődik, majd egy dialógus következik. Ez tartalmaz minden olyan szót és nyelvtani alakot, amely azon az órán elő fog kerülni. Az életszerűnek szánt párbeszéd többszöri meghallgatását követi a részletes magyarázat, a gyakorlás, majd egy összefoglaló és kis előzetes a következő óráról. A tanár mindeközben bevált tippekkel, taktikákkal segítheti protezsáltját.

A szolgáltatás négy nyelven is elérhető: spanyolul, olaszul, franciául és mandarinul. Rossz hír viszont a magyar nyelvtanulóknak, hogy a program nyelve angol, így az itthoniak közül csak a perfekt angolosok érthetik meg az instrukciókat. Ez bizonyára némileg visszaveti e program itthoni keresletét, mindenesetre jó tudni, hogy a nyelvtanítási módszerek haladnak a korral.

Információ
X