nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ön mire hivatkozik? A legbefolyásosabb weboldalak listája

Észre sem vesszük, mégis ott vannak a mindennapjainkban - hivatkozásként vagy böngészőnk „Kedvencek” mappájában: a világ legbefolyásosabb weboldalai.

nyest.hu | 2009. november 30.
|  

Jó hír: a világ iránti érdeklődésünk, az ismeretekre való igényünk nem csökken. Ezt állapíthatjuk meg legalábbis az ://URLFAN szolgáltatás készítette felmérés alapján. A különböző netes oldalak „befolyását” figyelő-elemző alkalmazás adatai ugyanis azt mutatják: továbbra is a Wikipédia weboldala a legbefolyásosabb a világon.

A szolgáltatás különlegessége, olvasható a hvg.hu Médiablogján, hogy egy adott oldalt nem a látogatottsága és forgalma alapján helyez el a rangsorban, hanem az említések alapján. Ez tulajdonképpen annyit tesz, hogy weboldalakat és blogokat egyaránt figyel. Ugyanakkor ez veszéllyel is jár. Ahogy a Médiablog fogalmaz: „Ebből adódóan persze torzít is: előnyben részesíti a sokat, gyakran hivatkozó közösségi médiát.”

A hivatkozás-figyelés alapján kialakított rangsor mindenesetre megmagyarázza, miért előzi meg például a Wikipédia a Google-t vagy a Facebookot. Szintén logikusnak hangzik, hogy a Youtube az ugyancsak előkelő második helyezést érte el.

Mindenképp érdekes megvilágításba helyezi a rangsort, hogy az bizony lényegesen eltér itt-ott a legtöbbet látogatott oldalaktól. Magyarán egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazokat a honlapokat nyitjuk meg a leggyakrabban, mint amikre legtöbbször hivatkozunk, amikről a legtöbbször „beszélünk”. A legtöbbet hivatkozott magyar oldal ez a felmérés alapján egyébként az Index – népszerű hírportálunk az 5754. helyet szerezte meg a szakértők szerint egyébként kétes listán.

Információ
X