nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Olcsóbban telefonálhatunk külföldön

Megszavazta az Európai Parlament plénuma azt a rendeletet, amelynek alapján július 1-jétől tovább csökken a külföldön történő mobiltelefonálás (roaming) és mobiltelefonos internetezés díja.

MTI | 2012. május 10.
|  

A csütörtökön Brüsszelben elfogadott rendelet szerint a mobilhívások díja az új szabályok alapján két hónap múlva a jelenlegi percenként 35 cent helyett legfeljebb 29 cent lehet. Az SMS-küldés felső díjhatára a mostani 11 centről 9-re csökken. Az internetezést illetően most vezet be árplafont az EU: júliustól minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 centet számolhatnak fel a szolgáltatók. A rendelet szerint 2014 nyarától tovább csökkennek az árak.

A jogszabálycsomag alapján a mobiltársaságok ügyfeleinek a jövőben arra is lehetőségük lesz, hogy a roamingszolgáltatást más társaságtól, a belföldi szolgáltatástól külön rendeljék meg. Az új szabályok megkönnyítik az új szolgáltatók piacra lépését is, ami az árak további csökkenésével járhat.


A témáról előző nap kiadott közleményében Gyürk András, a Fidesz EP-delegációjának vezetője azt emelte ki, hogy a jogszabálycsomag elősegíti a valódi verseny érvényesülését. Úgy vélte, olyan célzott szabályozásra van szükség, amely elősegíti az iparág tényleges fejlődését, ugyanakkor szem előtt tartja a fogyasztók érdekeit is.

Az új szabályokat 578 igen, 10 nem és 10 tartózkodó szavazattal fogadta el az Európai Parlament. A csomagot végérvényesen az EU-tagországok távközlési minisztereinek tanácsa hagyja majd jóvá júniusban. Az Európai Bizottságnak 2016. június 30-ig jelentést kell készítenie arról, hogy miként működnek az új szabályok.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 scasc 2012. május 12. 11:00

Egyike a kevés értelmes EU-s szabályozásoknak (szerintem nem elég gyorsan csökkentették a felső határokat). A másik ilyen értelmes dolog a telefonok egységes töltőcsatlakoztatója volt (Micro-USB).

A többi EU-s szabályozás inkább csak a "tegyünk úgy, mintha tennénk is valamit a pénzünkért" kategóriába tartozik, pótcselekvés. (Gyakran még értelmetlen is).

Információ
X