nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Indul a görög
Ógörögöt tanulhatnak a brit kisdiákok

Vergilius nyelve után Hérodotosz és Archimédesz nyelve is hódítani kezd a brit iskolákban. Ősztől három brit általános iskola 160 diákja tanulhat majd ógörögül – s a remélt siker érdekében egyre több iskola fontolgat hasonló lépést.

nyest.hu | 2010. augusztus 1.
|  

A latinoktatás jó ideje virágzik a brit iskolákban: immár több mint ezer középiskola és több tucatnyi általános iskola vette fel kínálatába Cicero nyelvét. Ezeknek majdnem fele állami intézmény, vagyis a kevésbé módosabbak sem maradnak ki a klasszikus nyelv nyújtotta örömökből. Most a sorhoz azonban az ógörög is csatlakozik: ezt ősztől 3 állami általános iskolában vezetik be.

Raffaello Santi: Az athéni iskola
Raffaello Santi: Az athéni iskola
(Forrás: Wikipedia)

Szeptembertől 160 diák tanulmányozhatja kéthetente egy órában az ógörög alapjait. Elsajátítják majd az ábécét, némi nyelvtant és szókincset, és tanulnak majd az antik görög kultúráról, az olimpiákról és Arisztophanész komédiáiról is – számol be a Telegraph című lap.

Lorna Robinson, aki majd az órákat adja, így gondolkodik az új lehetőségről: „Azt tapasztaltam, hogy bár valóban ad egyfajta plusz dimenziót a nyelvtanulásnak ez a nehéznek számító nyelv, az emberek mégis könnyen megszeretik és élvezik a tanulását.”

A holt nyelvek népszerűségi listáját azért egyelőre a latin vezeti Nagy-Britanniában –főként, hogy a nyelvnek új élharcosa is támadt legfelsőbb körökben. A londoni polgármester, Boris Johnson oly mértékben lelkesedik Horatius nyelve iránt, hogy nemrég nyilvános latin órát tartott egy londoni középiskolában.

Az ógörögöt egyelőre csak 3 oxfordi általános iskolában vezetik be, de további 10 intézmény vezetése fontolgat hasonló lépést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X