nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mondoga: @bloggerman77: Igen, azt írtam. De mi ebben a baszogatás? Megadtam helyetted egy linket. K...
  2019. 09. 22, 05:41  Hun‒ugor géntangó
 • bloggerman77: @mondoga: "Ha netán blogi elfelejtene válaszolni..." Ezt írtad, nem? Fejesnek írtad, de en...
  2019. 09. 21, 21:27  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @bloggerman77: Tanulj meg olvasni, mielőtt kötözködni kezdesz! A Fejesnek címzett válaszom...
  2019. 09. 21, 20:19  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @bloggerman77: Szállj le rólam, Fejes Lászlónak írtam, nem neked. (Pisa-teszt, óh :D)
  2019. 09. 21, 20:09  Hun‒ugor géntangó
 • Roland2: @Kincse Sz. Örs: Elfoglaltságaim miatt csak rövidebben tudok reagálni:az, hogy - nagyon - ...
  2019. 09. 21, 19:08  Anti-PC shaming
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyugdíj és tudomány

A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (Tudosz) szerint veszélyezteti a magyar tudomány jelenét és jövőjét a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók nyugdíjba küldése.

MTI | 2013. január 3.
|  

A kormány vasárnap tette közzé a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő határozatát, amely szerint január végéig kell intézkedniük a minisztereknek a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyának megszüntetéséről. Az egyetemeken, főiskolákon tanítók kivételt jelentenek, és indokolt esetben mások is továbbfoglalkoztathatók.

A Tudosz szerdai közleményében kiemeli: a határozat ellehetetlenítheti a közszféra munkahelyeit, közöttük a tudományos kutatóintézeteket is, és súlyosan veszélyezteti a magyar tudomány jelenét és jövőjét. Az érdekképviselet nem ért egyet azzal, hogy „a jogszabályi kényszerrel nyugállományba küldött kutatók, közalkalmazottak helyét megszüntessék, s ezáltal elzárják a lehetőséget a tehetséges fiatalok kutatóvá válása, hazatérése előtt, veszélyeztetve az intézetek biztonságos működtetését”.

A szakszervezet nem ért egyet azzal, hogy a nyugállományba vonultatott kutatók elől elzárják az érdemi részvétel lehetőségét a további kutatásokban, hiszen e jogszabály szerint még pályázati pénzek vagy külső megbízások terhére sem köthető velük megbízási vagy vállalkozási szerződés sem, akármekkora szükség volna részvételükre, munkájukra.

Az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő közalkalmazottak továbbfoglalkozatásáról eddig a munkáltató dönthetett, és élt a döntés jogával – a Tudosz szerint ezt a lehetőséget meg kell tartani.

Az intézetek, a tudományos kutatás látja kárát a kutatók továbbfoglalkoztatási lehetősége megszüntetésének, hiszen tudásukra, kapcsolatukra, publikációs részvételükre az intézeteknek, a tudománynak és a fiataloknak egyaránt szükségük van  hangsúlyozza a szakszervezet. A Tudosz hozzáfűzi, hogy meg kell teremteni a nyugállományba vonultatott kutatók nyugdíj melletti érdemi továbbfoglalkoztatását  például speciális megbízási szerződéssel, vállalkozói formában, vagy külön megállapodással , ha szükség van a munkájukra, és ők is szívesen vállalnák a további részvételt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2013. január 6. 19:32

Ezt az egészet nem gondolták végig, már az első lépést sem lett volna szabad megtenniük. Kapkodnak, hogy jaj, honnan is tudunk pénzt kivonni?

Információ
X