nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A katikukosok az angolra szavaznak
Nyelvi vita India turistaparadicsomában, Goán

Goa képviselői nem tudnak megegyezni, hogy lehessen-e államilag támogatott angol nyelvű általános iskolai oktatás az államban, melyet leginkább a keresztény szülők szeretnének.

nyest.hu | 2011. május 25.
|  

Goának kevés problémája van India más államaihoz képest. Nemcsak az ország turistaparadicsoma, de gazdaságilag is India egyik legfejlettebb állama. Most azonban Goa képviselői nem tudnak megegyezni egy nyelvi kérdésben, hogy kaphassanak-e állami támogatást az angol nyelvű általános iskolák az államban.

A történet hátterében India új oktatásügyi törvénye áll, mely bár nagyon megkésve, de 2010-ben végre törvénybe foglalta a gyerekek ingyenes és kötelező oktatását 6-tól 14 éves korig (Right to Education Act). Goa parlamentje hamarosan hivatalosan is ratifikálja a központi kormány rendeletét. A törvény kimondja azt is, hogy a gyerekeknek joguk van anyanyelvükön tanulni. Goa katolikus lakosainak többsége azt szeretné, ha a goai gyerekek angol nyelvű államilag támogatott képzésben is részesülhetnének. Ez jelenleg csak konkáni és marathi nyelven lehetséges, és a hindu többség azt szeretné, ha ez így is maradna.

Goa lakossága számít a leginkább többnyelvűnek Indiában más államokhoz képest. Az goaiak háromnegyede kétnyelvű, felük pedig háromnyelvű, és az angol a negyedik leggyakrabban beszélt nyelv az államban. Goa portugál gyarmati múltja miatt ugyanakkor a lakosok legalább negyede nem hindu vagy muszlim, hanem katolikus. Leginkább a katolikus goaiak azok, akik úgy gondolják, hogy a gyakran vallásos privát angol nyelvű általános iskolák is megérdemlik a most már hivatalosan járó állami támogatást.

Forrás:

Mangalorean: Delhi meeting to discuss Goa’s linguistic deadlock

Hindustan Times: Goa language tussle reaches Sonia’s door

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X