nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvi forradalom Grúziában

Az orosz a múlt, az angol a jövő – véli a szovjet utódállam vezetése, amely rendkívül ambiciózus akcióba lépett az angol nyelv fellendítésére.

nyest.hu | 2010. május 4.
|  

Grúzia mindent megtesz azért, hogy közelebb kerüljön a Nyugathoz – jól jelzi ezt az, ahogyan az angolt igyekeznek előtérbe helyezni az orosszal szemben. Főként a 2008-as orosz-grúz háború óta a grúz kormány célul tűzte ki, hogy megszüntesse az orosz nyelvi dominanciát. Mikheil Saakashvili kormányfő véleménye szerint az országban „nyelvi forradalomra van szükség” – írja a mysinchew.com hírportál.

Grúz kislány „Állítsátok meg Oroszországot” felirattal az orosz-grúz háború idején 2008-ban
Grúz kislány „Állítsátok meg Oroszországot” felirattal az orosz-grúz háború idején 2008-ban
(Forrás: Wikimedia Commons)

Csak néhány intézkedés a vágyott cél elérése érdekében: az oktatási minisztérium egyik új programja gondoskodik arról, hogy szeptembertől 1000 angol anyanyelvű tanár kezdhesse meg munkáját az országban. 2011-től az általános iskola első osztályától kezdve bevezetik a kötelező angoloktatást, emellett a fővárosi városháza ingyen angolórákat kínál felnőtteknek. Egy új rendelkezés ezen felül azt is megtiltja majd, hogy angol nyelvű filmeket orosz szinkronnal sugározzon a grúz tévétársaság.

Dimitri Shashkin oktatási miniszter szerint ezekkel az erőfeszítésekkel messzebbre menő célt szolgálnak mint pusztán az angol népszerűsítését. „A közvetlen célon túl – hogy javítsuk az emberek angol nyelvtudását – azt akarjuk elérni, hogy a grúz diákok megismerjék és megszeressék a nyugati értékeket”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X