nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvészeti kongresszus Debrecenben

Innováció, technológia, tradíció - ezen fő témák mentén szervezték meg a XX. Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszust, amely több mint 200 résztvevővel csütörtökön kezdődött meg a Debreceni Egyetemen (DE).

MTI | 2010. augusztus 27.
|  

A hazai alkalmazott nyelvtudomány legnagyobb szabású, háromnapos rendezvényén idén kiemelt szerep jut az internet és az informatika fejlődéséből eredő nyelvi következményeknek – mondta Bartha Elek, a DE Tudományegyetemi Karok elnökhelyettese a kongresszus megnyitóján.

Klaudy Kinga, a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesületének elnöke emlékeztetett rá, hogy kongresszusaik két évtizede teremtenek fórumot a kárpát-medencei alkalmazott nyelvészeti kutatók, a köz-, illetve felsőoktatásban tevékenykedő nyelvtanárok és gyakorlati szakemberek (fordítók, szótárszerkesztők, nyelvkönyvírók, számítógépes nyelvészek stb.) számára.

A kongresszus témái – innováció, technológia, tradíció - jelzik, hogy a rendezvény hidat kíván képezni a tradicionális és az új értékek közt, és tovább akarja mélyíteni a kapcsolatot a nyelvészet, a nyelvoktatás, és a technikai fejlődés vívmányai között – tette hozzá Hunyadi László, a DE Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének vezetője.

A szakmáról szólva a megnyitón elmondták: az alkalmazott nyelvészet egyaránt meghatározó szerepet játszhat az anyanyelv- és idegennyelv-használat változásainak leírásában és a nyelvhasználat gyakorlati kérdéseinek megoldásában. Az idei kongresszuson a nyelvtörténet, a nyelvoktatás, a fordítástudomány mellett a szlengkutatás és az interkulturális kommunikáció, sőt a nemi különbségekkel foglalkozó genderkutatás is terítékre kerül.

Csűry István, a DE bölcsészettudományi karának dékánhelyettese kifejtette: a találkozón a szakma megismerheti a Debreceni Egyetemen zajló, az ember-gép kommunikáció technológiájának elméleti alapjaival foglalkozó kutatást.

A szervezés során alapelvnek tekintettük a tudományos eszmecsere minőségét, valamint az alkalmazott nyelvészeti kongresszusok tradícióinak összekapcsolását a legkorszerűbb kutatási irányok megjelenítésével, a XXI. századi eszközök alkalmazásával - hangsúlyozta a professzor.

A rendezvény nyitóünnepségén átadták a kongresszust alapító Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete által létrehozott Brassai Sámuel-díjat, amely mindazon magyar és nem magyar állampolgároknak adományozható, akik az alkalmazott nyelvészet területén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, vagy az egyesület tevékenységét nagymértékben támogatják. Idén az elismerést Cs. Jónás Erzsébet, a Nyíregyházi Főiskola professzora vehette át.

A kongresszuson megemlékeztek a 80 éve született Papp Ferenc akadémikusról, a DE néhai professzoráról, aki az általános és alkalmazott nyelvészet, a magyar nyelvészet és russzisztika kiemelkedő alakja, a számítógépes nyelvészet hazai úttörője volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X