nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvészek, irány Málta!

Egy hétig a nyelvészeté a főszerep Máltán, ahová a nyelvészvilág máltai nyelvre specializálódott szakértőit várják.

nyest.hu | 2010. március 24.
|  

Azok a nem máltai nyelvészek, akik a máltai nyelvet választották kutatási területül, gyakran kerülnek bajba a kutatási adatok elemzésekor: hús-vér máltai segítő híján gyakran kell szótárakra és nem anyanyelvűek információira támaszkodniuk. A március utolsó hetében megrendezett nemzetközi nyelvészeti konferencia elsősorban nekik kíván segítséget nyújtani, s emellett igyekszik megismertetni és megszerettetni a máltai nyelvet a világ nyelvészeivel– írja a The Malta Independent Online.

A nemzetközi konferencia programjai három fő szekció köré csoportosulnak, melyek: a hangtan, a szókincs és a máltai a környezeti hatások tükrében. A hangtannal foglalkozó előadások rávilágítanak a máltai nyelv fonológiai és fonetikai sajátosságaira, a szókincsre koncentráló előadások megmutatják például, hogyan hatott a máltaira az arab nyelv, míg a harmadik blokk bemutatja azt a közeget, amelyben a máltai nyelv létezik, különös tekintettel például a máltai jelnyelvre és a számítógépes technológiák és a máltai kapcsolatára. Szó lesz ezenkívül a nyelv frissen kivívott hivatalos státuszáról az EU-ban, és röviden a máltai irodalomból is kapnak ízelítőt a résztvevők.

A március 22. és 31. között zajló eseményre a helyi nyelvészek mellett érkeznek szakemberek Franciaországból, Németországból, Hollandiából és az Egyesült Államokból is. A szervezők azt remélik, lehetőséget teremtenek arra, hogy a nyelvészek megvitassák egymással kutatásaikat, megerősítsék kapcsolatukat, és még jobban megkedveljék a máltai nyelvet és kultúrát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X