nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Aki A-t írt, írt B-t is
Nő a nagyszótár

Megjelent A magyar nyelv nagyszótárának két, a B betűs szócikkeket tartalmazó kötete.

nyest.hu | 2011. november 25.
|  

A Magyar Tudós Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia elődje 1831-ben döntött egy egynyelvű nagyszótár elkészítéséről, ám a munkálatok állandóan elakadtak, és nem vezettek eredményre. Végül 1985-ben új alapokon indult meg az adatgyűjtés, és hosszú munka eredményeképpen 2006-ban végre megjelent a 18 kötetesre tervezett sorozat első két kötete: a Segédletek, mely többek között a szótár forrásait és szerkesztési elveit mutatja be, illetve az A betűs címszavakat tartalmazó, közel 4500 önálló szócikkel.

A most megjelent III. és IV. kötet közel 4800 önálló szócikkben a B betűs szavakat dolgozza fel, ezeknek összesen körülbelül tizenhétezer jelentését különböztetve meg. A két kötet összesen mintegy hatvanezer példamondatot is tartalmaz.

A szótár negyedik kötetének borítója
A szótár negyedik kötetének borítója
(Forrás: nszt.nytud.hu)

A szótár megjelenéshez több ünnepi esemény is kapcsolódik.

A sajtóbemutatót november 29-én 14 órakor tartják az MTA Nyelvtudományi Intézetének (Budapest VI., Benczúr utca 33.) tanácstermében, ahol a szótárt Ittzés Nóra főszerkesztő mutatja be, majd Nádasdy Ádám nyelvész és költő beszél a szótár irodalmi és kulturális jelentőségéről.

A köteteket a nagyközönség számára a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Budapest V., Károlyi Mihály utca 16.) december 8-án 18 órakor mutatják be, ahol  Mártonffy Marcell Bojtár Endrével, Márton Lászlóval, Parti Nagy Lajossal, Szabó T. Annával és Szilágyi Ákossal beszélget a szótárak és az irodalom kapcsolatáról, az írók szótárhasználati szokásairól.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X