nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nemzeti összefogás és a világ közepe

Stonehenge megépítése a kőkori Britannia egyesítését szolgálta – erre a következtetésre jutottak angol kutatók.

MTI | 2012. június 27.
|  

A Stonehenge Riverside Project (SRP), amelyben a Sheffieldi, a Manchesteri, a Southamptoni és a Bournemouthi Egyetem, valamint a University College London tudósai vesznek részt, immár tíz éve kutatja a megalitikus építményt és annak környékét. Az SRP résztvevői például 2008-ban kiderítették, hogy az építményt a feltételezettnél csaknem ötszáz évvel korábban emelték olvasható a BBC hírei között.

A kutatók legújabb vizsgálataik alapján most arra jutottak, hogy Stonehenge megépítését egy hosszú ideig tartó konfliktus előzte meg Britannia keleti és nyugati része között. Mike Parker Pearson, a Sheffieldi Egyetem professzora szerint a megalitikus építmény létrehozása azt követelte a korabeli népességtől, hogy egyesítse erőfeszítéseit a siker érdekében.


Stonehenge megépítése után mindenütt azonos stílusú házakat, kerámiaedényeket és egyéb használati tárgyakat találunk Orkneytól a déli partokig. A korábbi évszázadokban viszont jelentős regionális különbségek mutatkoztak” – hangsúlyozta Mike Parker Pearson professzor.

A megalitikus építmény létrehozásában a kövek kifaragásához, eljuttatásához Nyugat-Walesből a helyszínre és felállításában sok ezren vettek részt fejtette ki.Egy emberként dolgozott mindenki” – emelte ki a Sheffieldi Egyetem professzora.

Stonehenge-t eleve olyan helyre építették, amely különös jelentőséggel bírt az őskori britek számára. A kutatócsoport felfedezte, hogy a helyszín domborzata mintegytengelyt képez a nyári napforduló napfelkeltéjének és a téli napforduló napnyugtájának iránya között.Valószínűleg a világ közepének tartották ezt a helyet” – jegyezte meg Parker Pearson professzor.

Nemzeti összefogás és a világ közepe
Forrás: Wikimedia Commons / simonwakefield / CC BY 2.0

Korábbi elméletek szerint a kőépítményt az óegyiptomiak ihlették, esetleg földönkívüliek hozták létre.Stonehenge építészeti stílusjegyeit felfedezhetjük korábbi emlékműveken. A valóságban az újkőkorszakban Britannia évszázadokon keresztül el volt szigetelve Európa többi részétől. A britek egyesülhettek a grandiózus építkezésnek köszönhetően, ám semmi sem ösztönözte őket arra, hogy kapcsolatot tartsanak fenn a La Manche túlpartján élő népességgel” – vélekedett a tudós.

Parker Pearson professzor hozzátette: Stonehenge az utolsó nagy teljesítménye lehetett a brit-szigeteki kőkori kultúrának, amely el volt zárva Európától és az olyan műszaki újdonságoktól, mint a fém vagy a kerék.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Roland2 2012. június 27. 17:34

Kevéssé ismert,de a Stonhenge-t számos alkalommal átépítették,több kő ledőlt és megsemmisült,a nagy áthidalő gerendákat pedig a 20.században illesztették a mostani helyükre.A mostani Stonhenge kinézete kevéssé hasonlít a több ezer évvel ezelőttire.A földterület tulajdonosának a 19.sz végén olyan elképzelése is volt,hogy az egész építményt átszállíttatja Amerikába.

Információ
X