nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem skótok a skótok az oktatásban

Ambiciózus célt tűztek ki maguk elé a gael nyelv képviselői Skóciában: 2 éven belül meg kell háromszorozni a gael iskolák számát.

nyest.hu | 2010. április 15.
|  

Képzelje el, hogy – mivel nap mint nap egy másik nyelvet használ – elfelejtette már ősei nyelvét. Ha viszont lenne rá lehetősége, hogy gyermekét ezen a nyelven járassa iskolába, megtenné-e? Vállalná-e a gyermekére rótt plusz terhet azért, hogy felélesszen egy holt nyelvet?

A skót szülőknek ezzel a kérdéssel kell szembesülniük most, hogy a gael nyelv élharcosai a nyelv újjáélesztését tűzték ki célul. Terveik szerint radikális és igen gyors változásra van szükség ahhoz, hogy látványos eredményt tudjanak elérni. Ezért nem kisebb tervet dolgoztak ki a gael nyelvvédő szervezet képviselői, mint hogy az elkövetkező 2 éven belül megháromszorozzák a gael iskolák számát, és megnégyszerezik a gael nyelven oktatni képes tanárok táborát – írja a Herald Scotland. Ez azonban még mindig nem elég ahhoz, hogy feltámasszák az ódon nyelvet: otthonra is nyelvtanárokat küldenek, hogy a családok is megtanulhassák az elfeledett nyelvet. A remények szerint így az év végéig 200 szülő fogja elsajátítani a gaelt.

Ezektől az intézkedésektől azt várja a nyelvvédő szervezet, hogy 2011 végéig 20 százalékkal több gyereket fognak gael tannyelvű iskolába íratni a szülők, és 2012 márciusáig mintegy 2000 felnőtt is megtanul gaelül.

Jelenleg összesen 60 gael általános iskola működik Skóciában – viszont csupán 10 embert képeznek általános, és mindössze 5 tanárt középiskolai tanárrá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X