nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem lehet törvényileg megtiltani a koránégetést Amerikában

Nem létezik olyan törvény az Egyesült Államokban, amelyre hivatkozva meg lehetne tiltani egy floridai keresztény csoportnak a terrortámadások évfordulójára tervezett koránégetést, mivel az amerikai jogrendszer a véleménynyilvánítás szabadságára épült.

MTI / AFP | 2010. szeptember 10.
|  

„A Korán elégetése, mint olyan, nem sérti az amerikai törvényeket" – mondta a Muzulmán Ügyvédek nevű szervezet képviselője. A társaság delegáltjai kedden találkoztak az amerikai igazságügy-miniszterrel.

A véleménynyilvánítás szabadságát garantáló passzus nem csak hogy az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése, hanem az amerikai identitás alapját képező, féltve őrzött érték.

Ezt támasztja alá, hogy a legfelsőbb bíróság az elmúlt évtizedekben állandóan azoknak adott igazat, akik a véleményüket fejtették ki, még ha azt sokkoló módon tették is - persze csak ha az nem jelentett közvetlen veszélyt másokra.

1989-ben például, egy 5-4 arányban meghozott döntéssel 48 államban eltöröltették az amerikai zászló elégetését tiltó rendelkezéseket, pedig ez nagyon erőszakos cselekedetnek számít a köztudatban. Az ügy alapja az volt, hogy 1984-ben egy amerikai férfi a republikánusok nagygyűlése alkalmából elégette a nemzeti lobogót, hogy így tiltakozzon Ronald Reagan politikája ellen. (Az első mandátumát töltő akkori amerikai államfőt ezen a nagygyűlésen választották meg újra a republikánusok elnökjelöltjévé, s győzött is a néhány hónappal későbbi választásokon.)

Egy jóval frissebb, 2003-as esetben pedig Virginia államot marasztalta el a legfelsőbb amerikai igazságügyi szerv, amiért törvénybe iktatták, hogy tilos nyilvános helyen keresztet égetni. A szabályt azért hozta az állam, mivel a keresztégetést hagyományosan a Ku Klux Klan rasszista szervezettel azonosították. Az ítélet indoklásában a bíróság azt mondta, ha a keresztet nem fenyegető jelleggel égetik el, akkor az nem ütközik a szabad véleménynyilvánítás határaiba, és így nem büntethető.

A mostani ügyben Terry Jones, egy 50 fős floridai gyülekezet lelkésze a Korán 200 példányának elégetését tervezi szombaton, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján. Az egyetlen szabály, amelyet ezzel áthág, a tűzgyújtási tilalom, ugyanis Jones úr eddig még nem kért engedélyt a tűzoltóktól. A település szóvivője szerint azonban ez a szabálysértés maximum 250 dolláros büntetést von maga után.

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X