nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szólásszabadság
A szlovén jog megvédi a politikust

A szólásszabadság európai szabályozásával ellentétesnek tart egy finn újságíró ellen Szlovéniában indult pert a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), és az eljárás megszüntetését kéri a szlovén hatóságoktól.

MTI | 2009. augusztus 4.
|  

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának állásfoglalása szerint a politikusoknak a hétköznapi embereknél több bírálatot kell eltűrniük – érvelt a bécsi székhelyű nemzetközi újságíró-szervezet igazgatója pénteken az IPI honlapján közzétett írásában.

A finn Magnus Berlund egy 2008 szeptemberében bemutatott dokumentumfilmjében névtelen forrásokat idézett, akik azt állították, hogy a szlovén kormány néhány volt tagja, köztük Janez Janša volt miniszterelnök csúszópénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó vállalattal kötött üzlet során. Az úgynevezett Patria-ügyben nyomozás indult Szlovéniában, Finnországban és Ausztriában, Berlund ellen viszont büntetőjogi eljárás kezdődött kétrendbeli rágalmazás vádjával Janez Janša feljelentése alapján. A bírósági eljárást megelőzően a Janša-kormány diplomáciai csatornákon keresztül sikertelenül próbált nyomást gyakorolni a finn hatóságokra annak érdekében, hogy indítsanak eljárást az YLE, a filmet gyártó finn közszolgálati televízió ellen – írta az IPI.

A szlovén jog szerint állami és önkormányzati intézmények, közalkalmazottak és katonák büntetőjogi feljelentést tehetnek rágalmazás miatt, más magánszemélyek viszont csak polgári jogi eljárásban léphetnek fel hasonló helyzetben – áll az IPI állásfoglalásában. Ez a törvény különböző jogokat teremt a politikusok és a többi állampolgár számára, ami nem indokolható egy demokratikus társadalomban – jelentette ki az igazgató, David Dadge.

Információ
X