nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Múmiák és baktériumok

Bakteriális tüdőfertőzésben szenvedett az az inka lány, akit ötszáz évvel ezelőtt a hegy istenének áldoztak fel az Andokban - tették közzé a New York-i Egyetem kutatói eredményeiket a PLoS ONE című szaklapban.

MTI | 2012. július 29.
|  

Az ilyen maradványok esetében nem könnyű a fertőzések, betegségek kimutatása, a mikrobiális DNS-kimutatásán alapuló eljárásoknál nehéz elkerülni a környezeti szennyeződést. Ily módon a vizsgálatok legfeljebb egy-egy mikroorganizmus jelenlétét mutatják ki a mintában, de semmiképp sem bizonyítják, hogy az adott személy fertőzött volt olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A New York-i Egyetem igazságügyi orvosi intézetének a kutatói Angelique Corthals vezetésével az Andokban 1999-ben 6700 méteres magasságban felfedezett két múmiát vizsgálták. A mikroorganizmusok DNS-e helyett azonban a tudósok olyan fehérjéket kerestek, amelyek a fertőzésre történő immunválasz során képződtek.

A kutatókkenetet vettek a két múmia ajkairól, majd a mintákban talált fehérjéket összevetették az emberi genom nagy adatbázisával. Az egyik múmia, egy 15 éves lány, aHajadon esetében azt találták, hogy proteinprofilja hasonlít a krónikus légúti fertőzésekben szenvedőkéhez. A DNS-vizsgálatok a Mycobacterium-családhoz tartozó patogén baktérium jelenlétét mutatták ki, egy olyan kórokozóét, amely egyebek közt felső légúti megbetegedéseket és tuberkulózist vált ki.

AHajadon röntgenvizsgálata során megállapították, hogy halála idején tüdőfertőzése volt. A másik múmiánál nem derítettek ki légúti megbetegedést. Angelique Corthals szerint az eljárás segítségével a történelem nagy rejtélyeire deríthetnek fényt. Így egyebek közt megtudható, hogy miért követelt annyi halálos áldozatot az 1918-as spanyolnátha-járvány, és megérthetik, hogy miként válhat újragyilkossá egy régi kórokozó, vagy miért alakulhatnak ki új világjárványok.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X