nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miből lesz a robot-MÁV-pénztáros?

Szeptember 28-án (pénteken) a Kutatók Éjszakája rendezvény keretében az MTA SZTAKI Nyelvtechnológiai Csoportja is bemutatja legújabb fejlesztéseit.

nyest.hu | 2012. szeptember 24.
|  

Az interaktív bemutató a Nyelvtechnológiai Csoport emberi nyelven vezérelhető robotjának különleges világába kalauzolja az érdeklődőket.
A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a rendszert valódi, hétköznapi feladatok végrehajtására is alkalmassá tegyék a SZTAKI kutatói: a címben szereplő robot-pénztáros 2012-re már valósággá vált. Ha arra vagyunk kíváncsiak, mikor indul vonat Budapestről Szegedre, netán menettérti nyugdíjasjegyet szeretnénk venni Kecskemétre, a számítógép immár képes megérteni az emberi nyelven megfogalmazott kérést. A feladat nehézsége a lehetséges kérések sokféleségében rejlik: ahhoz hogy esélyünk legyen megérteni egy szabadon megfogalmazott utasítást: „Felsőgödig kérek egy egészet”, a háttérben párhuzamosan kell futnia többféle nyelvtani elemzőnek, adatbázislekérdezőnek és következtető rendszernek.


A Kutatók Éjszakáján a látogatók először rövid bemutatkozás keretében megismerkedhetnek a Nyelvtechnológiai Csoport tagjaival és tevékenységével, majd előadást hallhatnak arról, milyen elemekből épül fel egy természetes nyelvi megértő rendszer. Választ kaphatnak arra, miben kevesebb és miben több a SZTAKI rendszere az IBM-nél kifejlesztett Watsonnál, aki emberi ellenfeleit is legyőzte egy amerikai kvízjátékban. Szó lesz arról, hogyan változtathatják meg a szemantikus technológiák a mindennapjainkat és hogy mit is jelent a sokat emlegetett szemantikus web fogalma. Végül a látogatók működő rendszereinket is megtekinthetik, valamint lehetőségük nyílik megszólítani a robot-pénztárost.

Miből lesz a robot-MÁV-pénztáros?
Forrás: Wikimedia Commons / ŠJů / CC BY-SA 3.0

Noha a számítógépet egyelőre még könnyebb zavarba hozni, mint a pályaudvarról ismert hús-vér kollégáját, remélhetőleg sikerül megmutatnunk, milyen lépéseket tettünk már eddig is egy a korábbiaknál rugalmasabb, általánosabb mesterséges intelligencia megalkotása felé.

A demóval egybekötött előadást az este folyamán kétszer, 18-19 óráig
és 22-23 óráig lehet megtekinteni a SZTAKI főépületében (1111
Budapest, Kende u. 13-17
). A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X