nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Die Antwoord
Mit akar a dél-afrikai underground?

A dél-afrikai Die Antwoord nevű zenekar első lemeze 2009-ben jelent meg. Az „Enter the ninja!” című daluk hamar sikeres lett, bár a dal üzenete valószínűleg nem mindenkinek volt világos. Mit akar a Die Antwoord a sokszor botrányos szövegekkel és videókkal?

nyest.hu | 2012. szeptember 13.
|  

Többször szóltunk már a Dél-afrikai Köztársaság nyelveiről, kultúrájáról, a különböző nyelvek nyelvpolitikai helyzetéről. Most pedig a térség underground kultúrájának egyik meghatározó zenekaráról szólunk, a Die Antwoord nevű formációról. A hip-hop, rave és zef stílusban alkotó zenekar tagjai Ninja, eredeti nevén Watkin Tudor Jones és Yo-Landi Vi$$er, köznapi nevén Yolandi Visser. Nekik keveri a zenét DJ Hi-Tek, aki egy meglehetősen titokzatos figura, az sem biztos, hogy egyetlen személyről van szó; lehetséges, hogy egy olyan karakter, akit már több művész is megszemélyesített. A zenekarnak 2009 óta eddig két lemeze jelent meg: az $O$ 2009-ben és a Ten$Ion 2012-ben.

Jó néhányan megütközhetnek a fenti neveken, illetve, ha valaki már hallotta a zenéjüket, netán látta valamelyik videoklipjüket, felháborodhatott azok szókimondósága és obszcenitása miatt. (Tehát figyelmeztetjük olvasóinkat, hogy az alábbi videók a nyugalom megzavarására is alkalmasak!) Egy viszonylag fogyasztható számuk vált slágerré a zenekar indulása után nem sokkal, az Enter the Ninja című.

A csapatot többször kinevették, illetve megtámadták dalszövegeik, illetve obszcén, provokatív videóik miatt. Pedig kulturális és nyelvi szempontból is igen érdekes, amit művelnek. A fenti videó intrójában – amely a lemezen külön számként szerepel Whatever man címmel – például egyfajta hitvallást fogalmaz meg Ninja. Elmondja, hogy a dél-afrikai kultúrákat képviselik, amely sokféle embert és sokféle nyelvet foglal magában.

Die Antwoord
Die Antwoord
(Forrás: Wikimedia Commons / Watkin Tudor Jones / CC BY-SA 3.0)

Ennek megfelelően a zenekar számai is többnyelvűek: angolul és afrikaansul is énekelnek. De számaikban megjelennek bennszülött népek törzsi szokásai is. Erre egy nagyon jó példa az Evil boy című dal, amelyben a fiúk törzsi beavatási szertartásáról van szó – a dalban Wanga működik közre. A hagyomány szerint a fiúknak ahhoz, hogy férfivá váljanak, át kell esniük a körülmetélésen néhány évvel pubertáskoruk után. A műveletet, ahogy a dal is utal rá, a bokrok között, késsel végzik. A beavatkozás eredményeként sok fiú meghal az ekkor kapott fertőzések miatt. Azokat a fiúkat, akik nem hajlandóak részt venni a beavatási szertartáson, ördöginek (innen a dal címe: Evil boy), illetve melegnek kiáltják ki, és megbélyegzik őket.

Mindezeket tudva, a dal refrénje tehát egyáltalán nem mondható homofóbnak. A videó explicit durvasága pedig érthetővé, értelmezhetővé válik. A Die Antwoord (lefordítva: A Válasz) hitvallása szerint fajalapú szemlélet ellen, a többnyelvűség és a multikulturalizmus mellett emel szót, jóllehet nem mindig a legközérthetőbb formában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X