nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miről csacsognak az elefántok?

Elefántszótár összeállításán dolgozik egy amerikai kutatócsoport. Ha megvalósul, ez lesz az ormányosok szókészletének első gyűjteménye.

nyest.hu | 2010. január 6.
|  

Egy amerikai kutatócsoport egy ideje azon munkálkodik Közép-Afrika erdeiben, hogy feltérképezze az erdei elefántok titkos, olykor hangtalan kommunikációját. A „nyelvészeti” kutatás célja, hogy összeállítsák a világ első elefántszótárát.

Ahhoz, hogy a különleges végeredmény megszülethessen, a tudóscsapatnak először a méretes állatok viselkedését kell alaposan tanulmányoznia. Amint sikerül megfejteniük, mit miért tesz egy ormányos, képesek lesznek az egyes viselkedésformákat kategóriákba rendezni és a beszédelemekhez párosítani őket.

Van néhány olyan példa, amire a kutatóknak már sikerült fényt deríteniük. Az alacsony frekvenciájú, doromboláshoz hasonlatos hang például a nagyobb ormányoscsoportok egymással való kapcsolattartására szolgál, míg a halk, pulzáló hanggal szexuális gerjedelmüket fejezik ki Dumbo rokonai.

Az emberi fül számára hallható jelkészlet azonban csak töredékét képezi az elefántok teljes szótárának: az elefánthangok többsége infraszónikus, vagyis számunkra érzékelhetetlenül alacsony frekvencián szól – magyarázza az egyik biológus.

A tudósok csapata egy 50 tagú elefánycsordát követ éjt nappallá téve, hogy az állatok minden megnyilvánulását figyelemmel kísérhesse. Aki szeretné közelebbről megismerni a kutatók munkáját, az talál egy hatvan perces filmet a Huffington Post portálon.

Információ
X