nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hogy indul a rovar-randi?

Kommunikálni márpedig muszáj, ebben valószínűleg a szúnyogok is egyetértenek velünk. Fel is veszik a kapcsolatot, méghozzá azzal, aki épp úgy zümmög, mint ők.

nyest.hu | 2010. január 5.
|  

Nekünk csak zümmögés, nekik komoly párválasztási procedúra: a rovarok „nyelve” alapvető fontosságú a megfelelő pár kiválasztása szempontjából, írja a ScienceNOW. Az amerikai tudományos folyóirat szerint a szerelmes rovarok nem vaktában szúrják ki életük párját (vagy legalábbis társukat a következő randira). Egy friss kutatás szerint az ízeltlábúak azzal a fajtársukkal létesítenek ugyanis kapcsolatot, akivel a legharmonikusabb az együtt zümmögés.

A szúnyogfélék Anopheles gambiae nevű csoportját angol kutatók vizsgálták, és megfigyelték, hogy bár a csoportot hatféle szúnyogfaj alkotja, szinte sosem fordul elő, hogy a szúnyogok párzáskor a sajátjuktól eltérő csoportból választanának maguknak párt. A kutatók arra a felismerésre jutottak, hogy a szúnyogok a magukéhoz leginkább hasonló zümmögés alapján döntenek – tehát azzal lépnek kapcsolatra, akivel a legnagyobb harmóniában tudnak együtt dongani.

A kutatás különlegessége, hogy magyarázatot nyújt arra, miért nem keverednek a különféle alfajhoz tartozó, ugyanakkor azonos kinézetű szúnyogok egymással. A megoldás tehát a kommunikációnak ez a különleges formája. Ahogy Gabriella Gibson orvosi entomológus, a kutatók egyike fogalmazott, ha két eltérő szúnyog zümmögne együtt, az olyan lenne, mint ha két különböző nyelvet beszélő ember próbálna telefonon beszélgetni egymással.

Információ
X