nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapos adatlopás a munkahelyeken

A munkavállalók többsége jogosnak érzi az információszerzést, a cégek jó része pedig nem szabályozza a hozzáférést.

IT café, Dajkó Pál | 2010. november 23.
|  

Az Imperva biztonsági cég friss kimutatása szerint Nagy-Britanniában roppantul elterjedt a cégeknél az adatlopás: a kutatás során megkérdezett ezer alkalmazott 72 százaléka tulajdonított már el munkahelyéről információkat.

A tolvajok kedvelt adattípusai:  26 százaléka az ügyfelekről szóló információkat csórta el, 25 százalékuk személyzeti adatokra vetett szemet, 25 százalékuk üzleti fájlokat lopott el, 10 százalékuk pedig az elbocsátandók listáját szerezte meg.

A legáltalánosabb módszerek: USB-s memóriakártyán (23 százalék), laptopon (23 százalék), más hordozható adattárolón (19 százalék), mobiltelefonon (13 százalék).

A megkérdezettek közel fel beszámolt arról, hogy legalább egy olyan kollégát ismer, aki már lopott adatot, és 69 százalékuk meg van arról győződve, hogy a konkurencia hozzájutott már tőlük ilyen úton információkhoz. A felmérés szerint a legértékesebb adatok a szellemi tulajdon körébe tartoznak, a második legnépszerűbb pedig a személyzeti adatbázis. A munkavállalók 37 százaléka mondta azt, hogy egy tervezett leépítés hírére igyekezne megszerezni az ezzel kapcsolatos információkat, ám ha biztosak lennének benne, hogy őket is lapátra teszik, akkor már 70 százalék nyilatkozta, hogy gyűjtögetne.

„Az alkalmazotti adatlopás egyáltalán nem új jelenség, ám azon meglepődtünk, hogy milyen sokan vélik úgy, joguk van ehhez [59 százalék]” – nyilatkozta az ComputeWeekly-nek Amichai Shulman, az Imperva technológiai vezetője.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a vállalati szabályozások hiánya okozza a lopások ekkora mennyiségét: a cégek 60 százalékának nincs arra előírásrendszere, hogy miképp akadályozzák meg a távozó munkatársat az információk eltulajdonításában (a megkérdezettek 85 százaléka tárol otthoni számítógépén vagy mobiltelefonján érzékeny céges adatokat), negyedüknél pedig semmiféle akadályt nem gördítenek a munkavállalók elé, hogy ne férhessenek hozzá bizalmas vállalati adatokhoz – vagyis ezeken a helyeken azt néznek meg, töltenek le, másolnak fel, amit csak akarnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X