nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Milliárdos ösztöndíjprogram hátrányos gyermekek számára

Hátrányos helyzetű személyek és települések számára indít lakhatási, foglalkoztatási és oktatási programot a kormány mintegy nyolcmilliárd forintos összegből - jelentette be Balogh Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Edupress | 2010. december 23.
|  

A programon belül hárommilliárd forintos keretösszeggel ösztöndíjprogram indul hátrányos helyzetű gyermekek számára általános és középiskolai szinten – írja a pecsinapilap.hu.

A program 2013-ig tart, és a február 15-ei kiírása után azok a települések pályázhatnak támogatásra, amelyekben 15 ezernél kevesebben laknak. A kormány célja, hogy a projektbe bevont embereket bent is tartsák a rendszerben, a fő hangsúly pedig az oktatáson és a foglakoztatáson lesz. A támogatást mérhető teljesítményhez kötik majd a különböző területeken, az oktatási támogatás esetében a gyermekek iskolába járásához és teljesítményéhez – ismertette az államtitkár.

Az államtitkár bejelentette azt is, hogy évi hárommilliárd forintos keretösszegű ösztöndíjprogram indul a hátrányos helyzetű gyermekeknek. Nemcsak a jól tanulók pályázhatnak majd, hanem azok is, akik közel állnak ahhoz, hogy kiessenek az általános iskolából. Az Út a középiskolába projektre 700 millió, az Út az érettségihez ösztöndíjra 584, az Út a szakmához programra 450 millió forint keretösszegű támogatást biztosítanak, az iskolahálózatra pedig – amelyben olyan mentorok kapnak majd támogatást, akik három gyermekkel foglalkoznak – 1,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre – mondta Balog Zoltán. 2008-ban egyébként 2,2 milliárd forint állt az Útravaló ösztöndíjprogram rendelkezésére, mely akkor a három említett, a középiskolához, az érettségihez, illetve a szakmákhoz köthető program mellett az Út a tudományhoz programot is magában foglalta.

A Norvég Királyság nagykövete, Siri Ellen Sletner az egész napos tanácskozás végén az MTI-nek elmondta, hogy a norvég kormány a következő öt évben is támogatást nyújt Magyarországnak a hátrányos helyzetű emberek és közösségek támogatására. A 150 millió eurós támogatás keretéről már megszületett a megállapodás, de a konkrét, támogatandó programokról még tart az egyeztetés a két kormány között, amely jövő év tavaszára lezárulhat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X