nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mikor nézhetjük meg
a magyar szavak eredetét a neten?

A tervek szerint mostanára elérhetőnek kellene lennie az Új etimológiai szótár online változatának – ám a projekt csúszik.

Fejes László | 2015. március 25.
|  

Több mint két éve csodálatos dologról adtunk hírt: készül az új online magyar etimológiai szótár, melyben bárki bármikor utána nézhet a magyar szavak eredetének. Akkor azt írtuk, hogy az Új etimológiai szótár várhatóan 2015 elejére készül el.

Miután hiába vártuk a hírt a szótár bemutatójára, megkerestük Gerstner Károlyt, a projekt vezetőjét, és érdeklődtünk, miként állnak a munkálatok, előre láthatóan mikortól lesz elérhető a szótár online, illetve a könyvesboltokban.

Egyelőre mi is ezt forgatjuk
Egyelőre mi is ezt forgatjuk

Gertsner Károly érdeklődésünkre megerősítette, hogy az eredeti tervek szerint valóban mostanában kellene elindulnia a szótár elektronikus változatának, ám „különféle okokból” a határidőt sajnos nem tudták tartani. A munkálatokat támogató OTKA engedélyezte a projekt egy évvel történő meghosszabbítását, remény szerint jövő ilyenkor számíthatunk a szolgáltatás megindulására.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 korhely 2015. március 29. 10:49

A cupánvágás természetesen cupákkal történt, és ahány főre terítettek, annyi cupára volt szükség (terít - leterít - terítékre kerül).

6 Szubartu 2015. március 29. 00:01

@Krizsa: A cup szót tőlünk lopták a latorok. A kupán vág , koponyádból csészét készít, Koppány szavak a szarmatából mentek nekik ahogy a house is a necklance is. Erről bezzeg nem ír a nyest nevű ordítóan cionista oldal!

5 Krizsa 2015. március 27. 16:56

Hátbizony... nem megy ez így. De még az angol szavakban (amik 5o%-ban műlatin szavak) is meg lehet találni a gyökszót - és akkor nem kell kekeckedni a kiejtéssel. Mert a gyökszó mássalhangzói - az IRÁNYELV.

A gyökszavak a keltából (őse a protofinn) / az etruszkból (jó, azt nem ismerik, akkor a görögből - a héberből / arámból -

az ősszlávból - az meg a KM protonyelve (azt se ismerjük),

avarból (azt se:-))),

de akkor praktikusan a finnben-magyarban-héberben mindig megtalálhatod az angol (műlatin) nyelv 8o-9o%-ának a gyökszavait. S ha megvannak a mássalhangzók - megvan a kiejtés:-))).

4 LvT 2015. március 27. 16:16
3 Palotabarát 2015. március 27. 12:06

Bár én is fájlalom, hogy várni kell rá, azért az megemlíthető, hogy a Magyar nyelvtörténeti szótár és a Czuczor-Fogarasi-féle magyar szótár is elérhető a neten, a MEK-ben. Bár ma már mindkettő nyilvánvalóan korszerűtlen, antikvár jellegű, de triviális dolgoknak azért utána lehet nézni bennük.

2 seta92 2015. március 26. 13:29

A Nyelvtudományi Intézetben nagy hagyománya van az időhúzásnak. Miután Debrecenből lenyúlták az Új magyar tájszótár anyagát, B. Lőrinczy Éva ifjú korától nyugdíjáig húzta a kiadását, és persze mindig sértődötten (akár önálló válaszcikkben) reagált az ÚMTsz. egyes köteteinek recenzióiban elpottyantott félmondatokra, hogy kissé mintha megmagyarázhatatlanul nyúlna a kiadás ügye.

1 korhely 2015. március 26. 07:03

:(

Információ
X