nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért sírunk örömünkben?

Rejtélyesnek tűnhet, hogy túláradó pozitív érzelmeink miért váltanak ki belőlünk negatív reakciókat. De van rá magyarázat!

nyest.hu | 2015. február 20.
|  

Ha rég nem látott szeretteinkkel találkozunk, és megölelhetjük őket: sírunk. Ha jó híreket kapunk, sokszor kiabálunk. Ha egy nagyon aranyos babával találkozunk, megcsipkedjük az arcát. Nemcsak a szomorú, megindító események láttán, hallatán sírunk, hanem örömünkben is. Mi lehet az oka annak, hogy a pozitív dolgokra is sokszor ilyen „negatív” reakciókat adunk? – Egy újabb kutatás szerint ennek az az előnye, hogy így könnyebben lenyugtatjuk magunkat, így könnyebben tudjuk kezelni az ilyen megterhelő helyzeteket – számolt be a Scientific American.

Oriana Aragón, a Yale Egyetem pszichológusa 143 felnőtt részvételével végzett kísérletet, amelyben azt vizsgálta, hogy hogyan reagálnak negatív tapasztalatokra. A résztvevőknek kisbabákról készült fényképeket mutattak; a babák azonban nem voltak egyformán „aranyosak”. Az aranyosságukat bizonyos, korábban tesztelt sztereotípiák szerint skálázták: e szerint az emberek aranyosabbnak tartják azt a babát, amelyiknek szélesebb az arca, nagyobb a szeme, kisebb az álla és az orra. A kutatók azt kérdezték a résztvevőktől, hogy milyen érzéseket keltettek bennük a képek, és hogy hogyan szeretnének kapcsolatba lépni a képeken levő babákkal.

Az eredmények szerint az aranyosabb babák a résztvevőket túlfűtött pozitív érzelmekre indították. Ezeknek a képeknek a láttán a résztvevők nagyobb valószínűséggel nyilatkozták azt, hogy szívesen tennének irányukba valamilyen játékosan agresszív gesztust, például szívesen megcsipkednék az arcocskájukat. A vizsgálat folytatásából pedig az is kiderült, hogy azok, akik játékos agressziót kívántak mutatni a babák irányába, gyorsabban lehiggadtak, tehát érzelmileg képesek voltak semlegesek maradni néhány perccel később, szemben azokkal a résztvevőkkel, akik nem akartak játékosan agresszív cselekedetet végrehajtani. „Azt találtuk tehát, hogy ezek a negatív reakciók arra jók, hogy a túlfűtött érzelmeinket kezelni tudjuk” – mondta el a kutatás vezetője.

Miért sírunk örömünkben?
Forrás: Wikimedia Commons / Carin Araujo

De miért akarjuk megregulázni a pozitív érzelmeinket? – Kutatások azt mutatják, hogy a túlzottan pozitív érzelmek befolyásolják a racionális döntéshozatalt, és ahhoz vezethetnek, hogy figyelmen kívül hagyjunk bizonyos környezeti veszélyeket, és impulzívan viselkedjünk. Tehát ha egy apukának, amikor meglátja az ő édes kicsi lányát, olyan érzése támad, hogy legszívesebben megrágcsálná a kicsi lábujjait, ez mindenkinek jót tesz. Az apának abban, hogy sikerül visszanyernie racionalitását és felelősen tud viselkedni, a kisbabának pedig azért, mert az apukája képes őt megvédeni.

Forrás

Why Do We Cry When We’re Happy?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X