nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért jó, ha kihalnak a nyelvek?

Egy amerikai nyelvész a nyelvek kihalásának gazdasági elkerülhetetlenségére és annak társadalmi előnyeire hívja fel a figyelmet.

nyest.hu | 2010. január 8.
|  

Gyakran hallani, hogy számos állatfaj mellett az emberi nyelvek jelentős hányada is a kihalás szélére sodródott. Egyes becslések szerint a következő 100 évben a ma még élő 6-7000 nyelv 90%-a is eltűnhet. John McWhorter amerikai nyelvész és konzervatív politikai kommentátor abban különbözik a nyelvészek többségétől, hogy az elkerülhetetlennek látszó jelenség jó oldalát igyekszik hangsúlyozni.

McWhorter szerint a veszélyeztetett nyelvek többségét kicsi és izolált közösségek beszélik, amelyeknek gazdasági elmaradottságához nagyban hozzájárul a nyelvi elszigeteltség. Amint az az io9.com oldalon olvasható, McWhorter megkérdőjelezi a nyelvek életben tartásának mindenek feletti fontosságát. Szerinte mindenkinek joga van arra, hogy a jobb boldogulás reményében saját nyelvét a többségi nyelvre cserélje fel.

McWhorter egyet ért azzal, hogy a nyelveket le kell jegyezni és meg kell őrizni az emberiség számára, ám nem hisz abban, hogy mesterségesen életben kellene tartani őket. Álláspontja szerint a nyelvek kultúrára gyakorolt hatása ugyanis sokkal kevésbé meghatározó, mint ahogy azt más nyelvészek és elméletek gondolják.

Információ
X