nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért éppen kerékpár?

Három évvel ezelőtt kezdődött meg a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat; az áldozatokra emlékezve úgynevezett Guruló emlékművet avatnak ma Budapesten, a Gödör klubban. A "bicikliemlékművet" a nyáron a kapolcsi, a nyíregyházi Vidor és a budapesti Sziget fesztiválon is kiállítják.

MTI / nyest.hu | 2011. július 20.
|  

Az eseményt szervező Arc Kft. két ügyvezető igazgatója, Bakos Gábor és Molnár Hédi az MTI-nek azt mondta: az emlékmű és kísérő kommunikációja arra hivatott rávilágítani, hogy egy társadalmi csoport tagjai nem megbélyegezhetők, nem ruházhatók fel kollektív tulajdonságokkal.

Miért éppen kerékpár?
Forrás: MTI / Földi Imre

„Abban bízunk, hogy az emlékezés e szokatlan módjával hozzájárulhatunk a békés együttélésről szóló, komplex és sok érzékenységgel övezett, társadalmunk egészét érintő problémakör végiggondolásához, hogy a civil összefogás minél több fórumon megtörténjen, a társadalmi párbeszéd meginduljon” – közölték a szervezők.

A romák elleni, fegyveres és Molotov-koktélos támadásokban 2008-ban és 2009-ben az ország négy megyéjében összesen kilenc helyszínen hat embert, köztük egy ötéves gyermeket öltek meg. A bűncselekmény-sorozat elkövetésével négy férfit vádolnak; a büntetőper az idén március 25-én indult a Pest Megyei Bíróságon.

A vád szerint Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt és Csontos István a személyes sérelmeik és a kisebbségi csoportokkal szembeni ellenérzésük miatt úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a rendcsinálást. A négy férfit kezdetben félelmet akart kelteni a romák között, később kifejezett ölési szándékkal hajtották végre akcióikat.

Az első támadást csaknem egy hónapos tervezés után, 2008. július 21-ére virradóra hajtották végre a Pest megyei Galgagyörkön. Azt követően augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves férfi és 5 éves kisfia vesztette életét.

A vádlottakat a kislétai gyilkosság után mintegy három héttel, egy újabb tervezett gyilkosság előtt fogták el a munkahelyükön, a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyen.

De miért kerékpár?

Az MTI híre nem ad magyarázatot arra, hogy miért éppen egy kerékpárt állítanak fel az áldozatok emlékére. A nyest azonban utánajárt a rejtélynek, és az ARC honlapján megtalálta a választ (a szöveget módosítás nélkül közöljük):

A Guruló Emlékmű előzményeként meg kell említeni Nagygyörgy Zoltán, „A tatárszentgyörgyi gyilkosság gyermekáldozatának emlékére” című alkotását, amellyel a 11. ARC kiállítás fődíjasa lett 2010 szeptemberében. A díj részét képezte egy Csepel Royal kerékpár, amelyet Zoltán egyediesítésre, majd árverésre ajánlott fel. A Csepel és az ARC magától értetődően állt az ügy mellé. Közösen kerékpár egyediesítő pályázatot hirdettek, ahonnan Horváth Ádám Márk bringa-terve, az „In Memoriam” című került ki győztesen. A megvalósítók végül úgy döntöttek, hogy a kerékpárból emlékmű, az árverésből adománygyűjtés lesz. Háttérrel és emelvénnyel kiegészítve, 2011 nyarán budapesti és vidéki rendezvényeken és helyszíneken lesz látható és megtekerhető, az immár Guruló emlékmű névvel illetett installáció.

Az emlékmű felavatásával egyidőben létrejön a Guruló emlékmű csoportja a Facebookon, amelyhez a kezdeményezéssel szimpatizálók csatlakozhatnak.

Abban bízunk, hogy az emlékezése szokatlan módjával – első sorban a fiatalabb generációk közegére koncentrálva– hozzájárulhatunk a békés együttélésről szóló, komplex és sok érzékenységgelövezett, társadalmunk egészét érintő problémakör végiggondolásához.

Fontosnak tartjuk, hogy a civil összefogás minél több fórumon megtörténjen, a társadalmi párbeszéd meginduljon.Ehhez a folyamathoz járul hozzá az emlékmű.

Részlet az emlékmű információs felületén olvasható felhívásból: “Mindenki tartozik valahová. Ha pusztán hovatartozása miatt bárkit érhet támadás, akkor valamely csoport ellen elkövetett atrocitás a te létbiztonságodat is fenyegeti! Mit tehetsz azért, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő? Emlékezz! Tekerd meg a kerékpárt! Gondold végig!

Ha nem érezzük az előítéletes beszéd súlyát, ha nem emeljük fel hangunkat, amikor negatív tulajdonságokkal azonosítanak egy-egy csoportot, nem csak csendes bűnrészesek vagyunk, hanem magunk is áldozatokká válhatunk!

Tegyünk együtt a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen!”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X