nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi kell az elhelyezkedéshez?

A szakmai tapasztalatok meghatározása, a végzettség, a nyelvtudás szintje, a bérigény és többek közt a földrajzi rugalmasság alapján érdemes megfogalmazni a munkavállalással kapcsolatos igényeinket, és kialakítani egy reális szakmai énképet, melynek segítségével célzottan pályázhatunk – derült ki a 12. HVG Állásbörzén, melyet február 26-27. között rendeztek meg a SYMA Rendezvényközpontban.

Edupress | 2013. február 28.
|  

Többek közt a szaktudástól, az iparági tapasztalattól, a nyelvtudástól és a végzettségtől ér valaki többet a munkaerőpiacon, mielőtt pedig megpályáznánk egy állást, érdemes a szakmai tapasztalatok, a bérigény, a nyelvtudás szintje, a végzettség és az iparági jártasság, valamint a földrajzi rugalmasság által egy reális szakmai énképet meghatározni önmagunkról – mondta Szigeti Nikoletta, az Adecco senior toborzási és kiválasztási tanácsadója.

Elmondta: munkakeresés előtt fontos a piaci információgyűjtés, érdemes áttekintenünk a jelenlegi élethelyzetünket és latba vetni azt is, ha olyan lehetőség adódik, egy munka miatt hajlandóak vagyunk-e akár elköltözni. Emellett azt is meg lehet fogalmazni, mely szervezeti kultúrában tudnánk hatékonyan munkát végezni: a multinacionális cégeknél például színes kulturális környezetben lehetünk részesei a csapatmunkának, míg a kis- és középvállalkozások előnye többek közt a családias légkör, és a lehetőség arra, hogy szélesebb munkakörben végezzük a feladatokat.

A munkavállaló oldaláról érkező elvárások között az egyik legfontosabb a 3-5 év közötti szakmai tapasztalat, a munkakörrel releváns diploma, valamint a megfelelő kapcsolati tőke megléte. Emellett elengedhetetlen a szofisztikált kommunikáció, és a rugalmasság is. Ugyanakkor, az elvárásokkal ellentétben a valós kép azt mutatja, hogy a munkavállalók több mint 50 százaléka pályakezdő, középfokú, vagy azt alig meghaladó nyelvtudással rendelkezik, ráadásul alig tudja magát „eladni” az interjú során. Szigeti Nikoletta hangsúlyozta, a munkáltató szempontjából nagyon fontos lehet a munkavállalók földrajzi rugalmassága, ezzel ellentétben a tapasztalatok azt mutatják, csak 30 százalékuk hajlandó költözni vagy utazni egy munka miatt. A munkáltatók elvárásai és a munkát keresők igényei között tehát sok esetben nem tapasztalható egyenlőség – tette hozzá.

A 12. HVG Állásbörzére idén is több ezren látogattak ki; a SYMA Rendezvényközpontban több mint 120 munkaadó és képzőcég 5000 állás- és képzésajánlata közül válogathattak a látogatók. A kiállítók közül idén a gazdasági és pénzügyi területről érkezett a legtöbb állást kínáló vállalat, de a látogatók többek közt szakmai tanácsadásokon, előadásokon, grafológiai elemzésen is részt vehettek, illetve egy online kérdőív segítségével saját karrier tervet is készíthettek. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 DJS 2013. február 28. 19:08

@Extraterrestre:

Ebben van valami, de azért abban is van igazság, hogy az átlag munkavállaló nem tud a főnök fejével gondolkodni. Ez egyrészt jó, mert így a főnöknek nem kell majd aggódnia attól, hogy a helyére lépnek, másrészt rossz, mert valahogy mégiscsak érintkeznie kellene ennek a két zónának.

Teljesíthetetlen csodákat várnak el? Szerintem meg épp az a szomorú, hogy ha elég ideig várnak el sokat, akkor előbb-utóbb találnak egy balekot, aki meg is csinálja...

1 Sultanus Constantinus 2013. február 28. 12:45

Az a probléma, hogy a legtöbb esetben a munkáltatók vagy maguk sem tudják, hogy pontosan mi akarnak, vagy egyszerűen teljesíthetetlen csodákat várnak a jelentkezőktől. Tehát kb. "keresünk valakit, aki meg tudja azt csinálni, amit mi nem", de persze annyi pénzt nem adunk érte. Így aztán nem csoda, hogy a munkáltatók és a munkavállalók nem találják meg a közös pontot...

Információ
X