nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi az az evolúciós orvostudomány?

Első kongresszusát tartja a Magyar Evolúciós Orvostudományi Társaság szombaton Budapesten.

MTI | 2012. május 18.
|  

Az evolúciós orvostudomány széles alapokon nyugvó interdiszciplináris tudomány.Merít az evolúciós, az őstörténeti, az antropológiai kutatások, a táplálkozástudományi és más orvostudományi területek eredményeiből. Kiinduló tétele, hogy az ember evolúciója 2,5 millió éve alatt tökéletesen alkalmazkodott környezetéhez, valamint a vele koevolúcióban fejlődő mikrobákhoz, parazitákhoz” – olvasható a szervezőknek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ismertető rámutat arra, hogy az evolúciós orvostudomány a humán megbetegedéseket az evolúciósan optimális életmódtól való eltéréssel magyarázza.A földművelés bevezetésével fokozatosan eltértünk az emberi szervezet számára optimális étrendtől, az urbanizáció megfosztott minket a napfénytől és a mozgástól, a zsúfoltság járványokat idézett elő, a járványok megszüntetése viszont túlzott higiéniát teremtett, amely felborította az ember és a vele szimbiózisban élő mikrobák harmonikus kapcsolatát. Az evolúciós orvostudomány mind a megelőzésben, mind a gyógyításban arra törekszik, hogy a modern körülmények közt rekonstruálja az emberi szervezet számára optimális életmódot. Ez a szemlélet alapjaiban újítja meg az orvostudomány paradigmáit, és alkalmazásával már napjainkban is óriási eredményeket lehetett elérni” – mutatnak rá a szakemberek, példaként említve, hogy az olyan tömegeket érintő kórok, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, a diabétesz, az autoimmun betegségek vagy az allergiamind az evolúciósan optimális életmódtól való elszakadás miatt alakulnak ki, ezért az evolúciós orvoslás a megfelelő életmód helyreállítására törekszik”.

A kongresszus céljanem elvont elméletek megfogalmazása, hanem a napi gyógyító gyakorlatba azonnal átültethető szemlélet átadása. A tanácskozás egyik alapvető üzenete, hogy a kezelési eljárások, amelyek érintetlenül hagyják a kiváltó okokat, valójában krónikussá teszik az akut betegségeket, és ezen sürgősen változtatni kell.Az életmód okozta megbetegedésekben nem a betegséget, hanem az életmódot kell kezelni” – mutat rá a közlemény.

A kongresszusra május 19-én, 9 órai kezdettel kerül sor a Hotel Benczúrban (VI. kerület, Benczúr u. 35.)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X