nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nézd, Alfréd! Vicskok!
Mi az a vicsok?

Ártanak-e a patkányok a méheknek? Talán akkor, ha sokat fickándoznak, és feldöntik a kaptárt...

Fejes László | 2015. január 23.
|  

Milyen állat ez a fekete ördögfajzat?kérdezte valaki lassan négy éve a semmihez sem hasonlítható Gyakorikérdések.hu-n. Sajnos ma már nem tudjuk megnézni a linkelt képet, így fogalmunk sem lehet, milyen állatról van szó valójában. Az egyik válaszadó szerint a válasz vicsok, és ez a válasz 73%-ban hasznosnak minősül, bármit is jelentsen ez. Na de mi az a vicsok?

Szerencsére két netes előfordulása közül (tehát amikor a vicsok nem név vagy más okból irreleváns adat) a másik a Népszótárban található:

vicsok

Patkány pl. Békés megyében

Nézd, Alfréd! Vicskok!
Nézd, Alfréd! Vicskok!
(Forrás: Wikimedia Commons / Alexey Krasavin / CC BY-SA 2.0)
Ha visszatérünk a Gutenberg-galaxisba, A magyar nyelv történeti-etimológiai szótárában (TESz.) a vicok címszó alatt találjuk – ami nem csupán azért rejtélyes, mert a neten ilyen alakban egyszer sem bukkan fel, hanem azért is, mert első felbukkanása (1806) is vitsok alakú, ez pedig minden bizonnyal [vicsok]-nak ejtendő. Mindenképpen érdemes idéznünk az itt megadott értelmezését:

méheknek ártó egér’ neme

A szótár szerint ficok és vicsak alakban is előfordul. Sajnos eredetéről a szótár nem mond semmi bizonyosat, csupán annyit, hogy talán a vickánd (~ fickánd) szócsaládjába tartozik. Nincs azonban vickánd szócikk: ezt a fickándozik szócikkben található fickánd alakváltozatai között találjuk. Eszerint a fickánd lényegében ugyanaz, mint a fickándozik,illetve a szintén e szócsaládba tartozó ficánkol.

A szócsalád a TESz. szerint hangutánzó-hangfestő eredetű, és ezen a „síkon” összefügg a ficamodik, illetve a viháncol szócsaládjával is. Azonban még szorosabb kapcsolatban van – bármit is jelentsen ez – a fincol ’ugrándozik’ igével – ennek fincároz és fincál alakja is van, ugyanilyen jelentéssel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Wenszky Nóra 2015. január 23. 14:49

Új Magyar Tájszótár, p. 717-718.

Vicsok lásd vicok

Vicok ~ vicsok ~ vicsak

I. főnév

1. vízi patkány

2. vakondok

3. mezei rágcsáló

a) mezei egér

b) mezei pocok

c) cickány

4. túlzottan barátkozó, tolakodó gyerek

II. melléknév

hiányos fogazatú (pl. patkány)

Információ
X