nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mennyire megbízható egy internetes forrás?

A HVG Médiablogja hasznos tanácsokat nyújt ahhoz, hogy eldönthessük, megbízunk-e egy internetes forrásban. Tökéletes recept persze nincs.

nyest.hu | 2010. szeptember 20.
|  

Az weboldalak gyakran tartalmaznak olyan információkat, melyekről nem tudjuk, higgyük-e őket vagy sem. A HVG médiablogja néhány hasznos tanácsot ad, miként dönthetünk a kérdésben.

Mindenekelőtt azt kell ellenőrizni, hol található a hír, ki a honlap tulajdonosa, szerkesztője (ha nincs feltüntetve, érdemes utánajárni), van-e lehetőség a kapcsolatfelvételre?. Érdemes ellenőrizni, mikori a hír, illetve milyen más hírek jelentek meg az oldalon (ha lehet, érdemes annak is utánajárni, mit töröltek.) Érdemes figyelni a hozzászólásokra is, illetve hogy ezekre a lap fenntartói reagálnak-e (pl. törlik-e a spameket). Érdemes a hirdetésekre is figyelni: sok lap eleve csak azért jön létre, hogy bizonyos termékeket eladjon. Érdemes megnézni, milyen külső forrásokra hivatkozik a lap, illetve milyen külső források hivatkoznak rá. A szöveg eredetiségét úgy ellenőrizhetjük, hogy kimásolunk egy rövid szakaszt a cikkből, és egy keresővel megnézzük, hol szerepel még a kiválasztott szövegdarabka. Így rögtön láthatjuk, kik vették még át a hírt, vagy honnan származik a szöveg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X