nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Menekültjogot kapott Lengyelországban egy orosz újságíró

Menekültjogot kapott Lengyelországban Jevgenyij Novozsilov orosz újságíró, aki Oroszországban közölt írásaiban az emberi jogok csecsenföldi megsértésének eseteit tárta fel - jelentette be pénteken az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet.

MTI | 2009. augusztus 28.
|  

Jacek Bialas, az AI lengyelországi fiókszervezetének tisztségviselője elmondta: Novozsilov mintegy két héttel ezelőtt kapta meg a menekültstátust, amely iránti igényét még a múlt év elején nyújtotta be a lengyel hatóságokhoz.

Az újságíró a Gazeta Wyborcza című lengyel lapban közölt nyilatkozatában elmondta, hogy a csecsenföldi jogsértésekről írt cikkei miatt 2001-ben hét és fél hónapra elmegyógyintézetbe zárták Oroszországban. Az Észak-Kaukázusból származó újságíró ennek ellenére tovább cikkezett a csecsenföldi harcokról, s azt állítja, hogy az orosz titkosszolgálatok emiatt halálosan megfenyegették.

Novozsilov tavaly februárban érkezett Lengyelországba. A menekültjog iránti kérelme sokáig pihent az illetékesek íróasztalán, de végül jóváhagyták, a Gazeta Wyborcza szerint többek között Tadeusz Mazowieczki volt lengyel miniszterelnök és lengyel emberi jogi szervezetek közbenjárására.

Információ
X