nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megtévesztették az erdélyi számlálóbiztosokat?

Emil Boc román miniszterelnököt személyesen tájékoztatta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arról, hogy a számlálóbiztosokat néhány erdélyi nagyvárosban a jogszabályokkal ellentétesen, hibásan képezték ki.

MTI | 2011. október 18.
|  

Kelemen Hunor szerint ez károsíthatja a romániai népszámlálást, esetenként pedig a nemzetiségi együttélés egyensúlyát – olvasható az RMDSZ hétfői közleményében.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a romániai magyarság számára kiemelten fontos erdélyi nagyvárosokban, mint Marosvásárhely, Nagyvárad és Kolozsvár a statisztikai hivatal által tartott képzéseken a számlálóbiztosokat úgy tájékoztatták az akkreditált kiképzők, hogy a nemzetiségről, anyanyelvről és vallásról csak az adatfelvételkor jelen lévő személyek nyilatkozhatnak.

Így az ideiglenesen távol levő személyek szóban forgó személyes adatait még a családtagoknak sem szabad bediktálniuk, ami az RMDSZ szerint ellentmond a román kormány által elfogadott népszámlálási módszertani elveknek. Kelemen azt kérte a kormányfőtől, hogy minél hamarabb korrigálják a téves tájékoztatást.

Az RMDSZ elnöke Traian Igas belügyminisztert és Vergil Voineagot, a román Országos Statisztikai Hivatal elnökét is megkereste levélben, akiket szintén tájékoztatott a történtekről.

Kelemen leszögezte: mihamarabb intézkedéseket vár az általa megkeresett intézményvezetők részéről, hiszen a népszámlálás október 20-án megkezdődik, az pedig elfogadhatatlan, hogy a nem román nemzetiségűeket hátrányos megkülönböztetésben részesítsék a hatóságok – olvasható a közleményben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X